HEEMLAND

BERGING
Berging  

Rubriek met vanaf begin 2005 opgenomen artikelen van elders vandaan, zoals "Belastinggeld moet rollen", "Nederland wordt een filiaal", "Nederland verkleurt stevig", "Verdonk wil kind verplicht naar zwarte school", "Vrijage van Bos naar de VVD", "Groep Wilders zet de beuk erin", "Islamofiele wensdromen van WRR", "Slappe knieën van Europa", "Gouden woorden" over de zelfverrijking van het middenveld,  en "Het zelfbedrog van Nederland"


Elite wil van Nederland een Engelstalig gewest maken


 

NOS, ANP woensdag 8 januari 2014 Teletekst


 

Herleeft de repressie uit de tachtiger jaren?
  

Hulporganisatie Humanitas wil PVV-er lozen
 

Hulporganisatie Humanitas zit in zijn maag met een van zijn medewerkers. René Eekhuis, die in Almere voor de PVV in de gemeenteraad zit, is vrijwilliger en bestuurslid. De rest van het bestuur heeft moeite met zijn politieke denkbeelden, zoals het hoofddoekjesverbod. Dat is volgens hen niet te rijmen met het beginsel van gelijkheid dat Humanitas hanteert. Ze willen dat Eekhuis vertrekt.

De PVV spreekt van politieke discriminatie, hoewel het landelijk bestuur van Humanitas zegt niet te discrimineren op politieke voorkeur. Echter Eekhuis deelt mee: "Het bestuur liet mij in een gesprek weten het liefst te willen dat ik de organisatie zou verlaten. Ik heb de bestuursleden gevraagd of ze het daarmee eens waren, en de meesten waren dat. De reden is mijn raadslidmaatschap voor de PVV". De PVV vindt dat de overheid de subsidie aan Humanitas moet stoppen en heeft de minister hierover kamervragen gesteld.

Bron: ANP, RTL4, 7 april 2010

Prins Harlekijn is gepikeerd

RVD kwaad over foto prinselijk paar

De Rijksvoorlichtingsdienst is niet blij met de publicatie van een foto van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die met hun dochters op vakantie zijn in Argentinië .

Het AD, Trouw, de GPD, Nu.nl en het Amerikaanse persbureau AP tonen een foto van het paar op ski's. Dat is tegen de afspraak die de RVD met diverse media heeft gemaakt. Elk jaar is er een officieel fotomoment, zodat het gezin daarna ongestoord met vakantie kan.

De landsadvocaat heeft de betrokken partijen een schriftelijke waarschuwing gestuurd. Wat daarin staat wil de RVD niet zeggen.

Staatsschuld en werloosheid stijgen snel

'Staatsschuld loopt nog flink op'  

De staatsschuld loopt eind volgend jaar op met 100 miljoen euro per dag. Dat zei minister Bos van Financiën in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z van dinsdag 23 juni.

Stoppen met pompen

Volgens Bos wordt het voor iedereen steeds duidelijker dat overheden niet kunnen blijven doorgaan met het pompen van geld in de economie. Het is nu van belang dat eerder genomen maatregelen worden uitgevoerd, zegt hij.

Washington

Bos praat dit weekend in Washington met zijn Amerikaanse collega Geithner over de gevolgen van de crisis. Ze bereiden dan ook het bezoek voor dat premier Balkenende binnenkort brengt aan president Obama. Bos zal in Washington opnieuw benadrukken dat Nederland op het niveau van de G20 blijft meepraten over de aanpak van de crisis. In de G20 zitten de 20 belangrijkste economieën van de wereld.


Bron  RTL 23 juni 2009

 

Werkloosheid stijgt tot 730.000

Banenverlies
2010 wordt een heel slecht jaar voor de Nederlandse economie. Maar liefst 730.000 mensen dreigen hun baan kwijt te raken, een verdubbeling van het huidige aantal werklozen. Het wordt 9,5% van de beroepsbevolking, het niveau van de jaren 1983 en 1984. Het UWV schat dat er eind 2010 zelfs 935.000 werklozen zijn.

Overheidstekort 
Het overheidstekort stijgt naar 6,7%. Dit jaar loopt het begrotingstekort volgens het CPB op tot 4,1%. Dit betekent een 'substantiële uitdaging' voor Bos. Want het geld loopt dankzij de crisis aan alle kanten weg. Niet alleen loopt het begrotingstekort op, ook verliezen pensioenfondsen en gezinnen vermogen en de 'misgelopen' economische groei beïnvloedt verder de overheidsfinanciën op de middellange en lange termijn.  

Economische krimp

De economie krimpt ook veel sterker dan eerder was voorspeld, blijkt uit de nieuwe cijfers van het CPB, het Centraal Planbureau. In maart ging het CPB nog uit van een economische krimp van 3,5% dit jaar; nu wordt gerekend op 4,75%.

16 juni 2009

Over democratie gesproken

PvdA-leider Bos wil niet met Wilders regeren

Uitsluiting
De PvdA, de ChristenUnie, de SP, D66 en GroenLinks sluiten op voorhand uit dat ze met de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders willen regeren. Wilders noemt de opstelling van de partijen een "links cordon sanitaire" en een "belediging van de kiezer". De VVD sluit geen enkele partij uit.

De afgelopen tijd maken steeds meer partijen duidelijk dat ze in een volgende kabinetsperiode niet met de PVV willen regeren. De Tweede Kamerverkiezingen staan gepland in 2011.

Ondenkbaar
PvdA-leider Wouter Bos is zeer stellig. "Het is voor mij volstrekt ondenkbaar dat de PvdA met de PVV samenwerkt in een regering", zo zegt hij in een uitzending van NOVA-College Tour, die woensdagavond wordt uitgezonden.

"Dat heeft niets te maken met de persoon Wilders, maar hij staat voor zo'n ander Nederland. Wij willen mensen kansen bieden, en mensen geen kansen ontnemen," aldus Bos. Het Nederland dat de PVV wil, noemt hij 'koud en kil'.


Bron: NOS, 11 mei 2009
Wat 9/11 voor ons betekent


Door Mark Bogaers (HVV) 

Vandaag 11 september 2007 herdenkt de wereld de terroristische aanslagen van 11 september 2001, waarbij drieduizend Amerikanen het leven lieten. In Nederland ging "9/11" gepaard met de opkomst van een politieke ontwikkeling die Den Haag op zijn grondvesten deed schudden.

Lees verder bij HetVrijeVolk
Pechtold, salonbewaker bekent kleur

Pechtold zoekt asiel als PVV in kabinet zit

D66 zal na de eerstvolgende Kamerverkiezingen niet met de PVV van Wilders in een coalitie stappen. D66-leider Pechtold zei „Wilders als premier is voor mij een Haags horrorscenario”, zei Pechtold. „Dan word ik asielzoeker.” 

Ik word daardoor zeer gemotiveerd om nu ook kleur te bekennen”, zei Pechtold. „Ik wil Wilders niet salonfähig maken.” De D66-leider vindt dat zijn PVV-collega de maatschappij ’elementair aan het ontwrichten is’. „Het is een ramp voor het land als we geloven dat daar de oplossing zit. Dit is een man die wil dat we in bepaalde gevallen met een pistool op de knieën mogen richten van stadionbezoekers. Ik wil niet met een xenofoob en extremist in een kabinet zitten.

Bron Telegraaf, 8 april 2009

Wat de eurokraten niet zint:

Onwelgevallige klimaattop doodgezwegen in de media

14 maart 2009

Wist u dat van 8 tot 10 maart jongstleden in New York the 2009 International Conference on Climate Change werd gehouden, een klimaatconferentie waar meer dan 600 wetenschappers zich gezamenlijk bogen over de staat van het klimaat? Nee? Wist u dat niet? Nou, deze conferentie werd geopend met de inmiddels gebruikelijke vrijheidslievende toespraak van Vaclav Klaus, de president van Tsjechië, die onlangs in het Europees Parlement nog werd getracteerd op een progressief fluitconcert

Bron www.standejong.nl   auteur Percolator   Antidiscriminatienetwerk landelijk opgelegd

Landelijk netwerk van antidiscriminatievoorzieningen in Nederland

10-02-2009 Ministerie van VROM

In Nederland komt een landelijk netwerk van antidiscriminatievoorzieningen. Iedere burger moet in de tweede helft van 2009 in zijn of haar woonplaats terecht kunnen bij zo'n voorziening voor bijstand en advies als sprake is van discriminatie. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel voor het landelijk netwerk van de ministers Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Deze zomer zal een landelijke publiekscampagne van start gaan om mensen te attenderen op het belang van het melden van discriminatieklachten.


Jörg Haider gestorven

11 oktober 2008

Politicus Jörg Haider verongelukt

De Oostenrijkse politicus Jörg Haider is bij een auto-ongeluk in Klagenfurt omgekomen. De 58-jarige politicus sloeg met zijn auto over de kop en liep zware verwondingen op aan hoofd en borst. Hij overleed korte tijd later.

Als leider van de rechtse FPÖ won hij in 2000 de verkiezingen en vormde een coalitie met de conservatieven. Door de aanwezigheid van extreem-rechts in de regering onstond veel ophef in Europa.

Later kwam het tot een breuk met de FPÖ en trok hij zich terug in Karinthië. Dit jaar keerde hij terug in de landelijke politiek als leider van het door hem opgerichte Verbond voor de Toekomst.

Bron: NOS, 11 oktober 2008

 

Voor een rapportage over achtergrond en politiek streven van Jörg Haider raadplege men het artikel in Heemland 16 van drs. Alfred Vierling: "Heerlijk, helder, Haider"


Mladic en Karadzic, tragische helden ?


Zojuist kwam het bericht binnen dat Karadzic gearresteerd is en zich voor het Joegoslavië-Tribunaal zal moeten verdedigen.

Wat u de komende dagen zeker niet te horen krijgt:
 

Onlangs verscheen "Ratko Mladic: Tragic Hero" over de beruchte Servische generaal. Dit boek geeft een totaal ander beeld van wat wij in het Westen voorgeschoteld krijgen. Het is een pijnlijk relaas over het Westen, dat volstrekt tegen haar eigen belangen in heeft gehandeld door Islamitisch terrorisme te steunen in het voormalig Joegoslavie. 

Wellicht is Mladic de eerste generaal geweest die in het moderne Europa heeft moeten strijden tegen het islamoterrorisme. Een recensie van het boek

21 juli 2008

Campagne tegen het vrije woord

'Dit zijn DDR-praktijken'

Wilders boos over 'campagne tegen  het vrije woord'

AMSTERDAM- Het is niet alleen een trend, nee, er is sprake van een 'permanente campagne tegen de vrijheid van meningsuiting'. Opnieuw grote woorden van PVV-leider Geert Wilders die woest is over het feit dat GeenStijl-hoofdredacteur Dominique Weessie, alias Fleischbaum, zich dinsdag moest melden op een politiebureau in Amsterdam.  

Lees meer ...

Bron: Spits, 26 juni 2008

Lees ook ons artikel van 24 aug '07:  Regering opent jacht op buitenparlementaire oppositie
Een premier die 't niet begrijpt of een premier zonder begrip

   

Premier begrijpt wantrouwen niet 

Premier Balkenende is verbaasd dat volgens een peiling eenderde van de Nederlanders denkt dat het kabinet heeft gelogen in een verslag van een gesprek met Geert Wilders. Slechts 47 % gelooft in de oprechtheid van het kabinet.

De ministers Hirsch Ballin en Ter Horst spraken met Wilders. Volgens het verslag was Wilders van plan aan het eind van zijn film de koran te verscheuren en te verbranden. Wilders ontkent dat hij ook maar iets over de inhoud heeft gezegd.

Balkenende zegt dat het glashelder is dat Wilders heeft aangegeven hoe de film zou eindigen. De premier heeft nog niet eerder meegemaakt dat dit soort documenten wordt gerelativeerd. 

Bron 04 April 2008  NOS
De nieuwe Tijl Uilenspiegel

Filantroop: 
We hebben een nieuwe Tijl Uilenspiegel. Al een tijd daagt hij de politiek uit zichzelf te ontmaskeren tot meute landverraderlijke opportunisten.

 

Op HVV verschenen: Het fascisme van Religies

R.E. Publican:  "Waarom een dialoog met de Islam in Nederland niet mogelijk is."
Fascisme, de meeste politici kennen de oorsprong van het woord niet, is de optelsom van politieke aspiraties, waarbij de belijder er a-priori van uitgaat, dat zijn leef- en geloofswereld garant zal staan voor morele en fysieke superioriteit. Der Übermensch. Die gedachte loopt via Luther en Goethe door tot Nietzsche, later omarmd door de Nazi’s en Jan Peter Balkenende. Ook Balkenende gaat uit van de religieuze ‘Heilsgedachte’ waar in ‘Het Eeuwig Rijk van de Heer’, de superieuren gescheiden worden van de Untermenschen, zijnde de ongelovigen. “Zonder geloof kun je niet functioneren’, verklaarde hij. Tevens ligt daar zijn raakvlak met de Islam, en zijn pogen twee monotheïstische religies in te zetten tegen de ongelovige Untermensch. Er zal geween zijn en geknars van tanden, staat in Jan Peter’s bijbel.

Lees verder op HVV

 
Een geestelijk gespleten land

PVV wil praten over voorvertoning

PVV-leider Wilders is bereid zijn anti-koranfilm een dag voor vertoning alvast te laten zien aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Maar dan wil hij de garantie hebben dat die gelegenheid niet wordt gebruikt om de film te verbieden. De PVV-voorman zei verder dat de premier verantwoordelijk is voor "alle ellende die er komt". Wilders noemde Balkenende een zwakke, bange man, die zwicht voor dreigementen. Volgens Wilders wordt het een prachtige en misschien shockerende film. Hij zegt dat hij met verschillende omroepen in onderhandeling is over uitzending.

Bron NOS, 04 Maart 2008 

 

 

Sorgdragers heimwee, oud-minister hekelt harde toon in debat


De islamofobie in Nederland is gegroeid, constateert de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). De Nederlandse vertegenwoordiger daarin, oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager (D66), hekelt de harde toon in het politieke debat. 'Janmaat is in de jaren tachtig veroordeeld voor zaken die nu gemeengoed zijn in de politieke discussie. Dan is er wel wat veranderd.

Sorgdrager wil kennelijk terug naar de tijd dat problemen werden doodgezwegen en realiseert zich niet dat het negeren van Hans Janmaat en diens kiezers een grote fout was.
 


Bron Elsevier, Carla Joosten, 16 februari 2008

 


Een ongelooflijke schande


Kabinet wil geen algemeen boerkaverbod

Er komt geen algemeen verbod op het zonder functionele reden dragen van gezichtsbedekkende kleding zoals boerka’s, helmen en bivakmutsen. Over het zogenoemde 'boerkaverbod' neemt het kabinet op vrijdag 1 februari een beslissing.

De discussie over de boerka in Nederland, aangekaart door Wilders, speelt al ongeveer twee jaar. De Tweede Kamer wilde dat de boerka's uit het straatbeeld zouden verdwijnen, maar het kabinet is van mening dat een verbod haaks staat op de vrijheid van godsdienst. Wel wil de regering deze verhullende kleding verbieden op scholen en voor ambtenaren. 

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor het verbieden van de tartende dracht van de boerka. Alleen de PVV en de VVD zijn voor een verbod. Andere partijen hebben wel moeite met gelaatbedekkende kleding op straat, maar vinden een totaal verbod te ver gaan.

HL 22 januari 2008
Nederland gegijzeld door de Islam

Nederlandse volk moet Wilders weerhouden  

Grootmoefti: volk moet Wilders stoppen  
Als het na de koranfilm van Geert Wilders komt tot bloedvergieten, is Wilders daarvoor verantwoordelijk, zegt de grootmoefti.

Verscheuren  
De grootmoefti van Syrië, een heel belangrijke man in de islamwereld, heeft dit gezegd in het Europees Parlement. "Mocht Wilders besluiten in de film de Koran te verbranden of verscheuren, betekent dat simpelweg dat hij aanzet tot oorlogen en bloedvergieten. Dan is hij daarvoor verantwoordelijk", aldus grootmoefti Ahmad Badr al-Din al-Hassoun.

Weerhouden  
"Het is de verantwoordelijkheid van het Nederlandse volk om hem ervan te weerhouden", voegde de grootmoefti er aan toe. De grootmoefti is een invloedrijk religieus rechtsgeleerde in de islamitische wereld. Hij kan fatwa's (religieuze decreten) uitvaardigen.  


RTL4 , 15 januari 2008

Angst voor rellen zoals bij Deense cartoons  

Overheid vreest gevolgen film Wilders  
De overheid bereidt zich met een reeks noodscenario's voor op moslimgeweld na de film van Geert Wilders  

Rellen  
Wilders zal de film waarschijnlijk volgende week lanceren. Hij is een fel tegenstander van de Koran, en zal mogelijk voor moslims beledigend met het heilige boek omgaan. Het kabinet is bang dat de film zal leiden tot rellen, vlagverbrandingen en handelsboycots. Alle gemeenten zijn eind vorig jaar al per brief ingelicht over de kwestie, en de politie bereidt zich voor op ongeregeldheden.  

Evacuatie  
Bijna het hele kabinet is deze week in het diepste geheim bijeengekomen in het Catshuis om over de mogelijke reacties op de film, en maatregelen om geweld en spanningen te voorkomen. Er zijn zelfs al maatregelen genomen om de snelle evacuatie van Nederlanders uit moslimlanden mogelijk te maken, meldt RTL-correspondent Conny Mus vanuit het Midden-Oosten.  

Cartoons  
In 2005 zorgden Deense cartoons waarin de islam werd beledigd tot grote rellen in moslimlanden. Deense ambassades werden in brand gestoken. Het kabinet zou ook bezig zijn met de voorbereiding van evacuaties van Nederlanders uit islamitische landen.

RTL4 , 16 januari 2008

Gevestigde politiek heeft maling aan Nederlandse identiteit

Geert Wilders ziet cordon sanitaire rond PVV


PVV is woest over bejegening
De Tweede Kamer heeft een cordon sanitaire gelegd rond de Partij voor de Vrijheid (PVV). Tot die conclusie is PVV-leider Geert Wilders gekomen. Hij veroordeelt het besluit van de andere fracties in het parlement om een motie over een immigratiestop voor moslims niet in behandeling te willen nemen. "Daarmee ontneemt de Kamer het recht van een partij waarop een half miljoen mensen hebben gestemd om voorstellen te doen. Dat is ondemocratisch en een belediging van de PVV-kiezer'', stelde Wilders vrijdag.

Motie zou discrimineren
De Tweede Kamer nam donderdagavond tijdens een debat het uitzonderlijke besluit om een motie van PVV'er Sietse Fritsma over een immigratiestop voor moslims niet te behandelen, omdat de fracties het verzoek 'discriminerend' vinden. Het was VVD’er Henk Kamp die het protest aanstak. Hij noemde de motie van Fritsma als eerste discriminerend, en wees erop dat de VVD daar niet aan mee wilde doen. De PVV stelde in de motie dat het behoud van de Nederlandse identiteit en kernwaarden onder grote druk staat ‘door de voortgaande immigratie van moslims die onze waarden vaak niet blijken te delen’.

Moslim-motie van PVV toch in stemming
De Tweede kamer zal de omstreden motie toch behandelen. Volgens Kamervoorzitter Verbeet was er bij nader inzien toch voldoende steun voor de motie. Verbeet zegt dat er bij de indiening vijf handen omhoog gingen en dat er dus genoeg steun was. De motie van Fritsma staat gewoon op de lijst en wordt, zo verwacht Verbeet, op dinsdag 27 november in stemming gebracht. De motie wordt zeker verworpen; alleen de PVV is voor.


Bron ANP en NOS, 16 november 2007

 


Eurocratie wil veel immigranten uit Azië en Afrika

Europese Unie komt met Blauwe Kaart 

De Europese Commissie komt met plannen voor een Blauwe Kaart. Dat is naar het Amerikaanse voorbeeld van de Green Card een werkvergunning voor hoger opgeleide immigranten. 

Mensen van buiten de EU die een Blauwe Kaart willen moeten een erkend diploma hebben en drie jaar werkervaring. Ook moeten ze een aanbod hebben voor een baan die niet door iemand van binnen de EU vervuld kan worden.

De Europese Commissie hoopt dat de EU voor hoger opgeleiden aantrekkelijker wordt. Nu komen vooral laag-opgeleide immigranten naar Europa. Alle EU-landen moeten de plannen goedkeuren.


NOS 23 oktober 2007

Lees ook op HoeiBoei het opstel van Mark Bogaers Argumenten, geen misleiding over de ratificatie van het hervormingsverdag (de Europese Grondwet).Godsdienstigen houden hun bijzondere plaats in het recht

Godslastering blijft strafbaar
 
Strafrechtelijke geschiedenis
Artikel 147 uit het Wetboek van Strafrecht blijft gehandhaafd. Dat maakte het kabinet gisteren bekend. In dat roemruchte artikel wordt 'smalende godslastering' verboden. Bij een veroordeling kan de rechter drie maanden celstraf opleggen. Het artikel kent een emotionele geschiedenis en heeft een hoog symbolisch gehalte. In 1932 werd het bewuste artikel in het leven geroepen door minister van Justitie, Jan Donner, grootvader van Piet Hein Donner, nu op Sociale Zaken actief. De aanleiding vormde een godslasterlijk verhaal in het communistisch blad De Tribune. Slechts twee keer nadien kwam dit wetsartikel ter sprake in het parlement.

Verkapte rechtvaardiging voor beledigdheid
Niettemin laaide het debat erover in november 2004 in alle hevigheid op. Het was een paar dagen na de moord op cineast Theo van Gogh, toen D66-aanvoerder Lousewies van der Laan reageerde op een opmerking van minister Donner op een CDA-congres. Donner had de vraag opgeworpen hoe de politiek zou moeten (kunnen) reageren op het opzettelijk kwetsen en krenken van mensen in hun opvattingen of geloof. Van der Laan en enkele andere Kamerleden zagen daarin een verkapte rechtvaardiging van het motief van de moordenaar van Van Gogh, Mohammed B. De minister hield vol dat hij slechts een onderzoek wenste naar een effectieve bestrijding van haatzaaierij en bewust kwetsen

Normstellend
Het artikel heeft, aldus de minister, ook een ,,belangrijke normstellende functie''. Die functie is dat het uitdrukt dat het in het "belang van de samenleving is rekening te houden met het gegeven dat mensen niet alleen ernstig gekwetst kunnen worden door iets over henzelf te zeggen, maar ook over wat hun heilig is''. Zo wil het kabinet 'smalende godslastering' als 'sluitstuk' zien op de bescherming van mensen tegen discriminatie.


Bron Ndl Dbl 13 oktober 2007 Piet H. de Jong

Moslims mogen deze christelijke regering dank zeggen !

Lees over de islam ook op de boekenplank van LaBefana: De Islam verdient het niet als godsdienst behandeld te worden.

De SP heeft gelijk: 
het verbod op blasfemie hoort niet in het Wetboek van Strafrecht

23 februari 2008

Door Gerry van der List


Hoewel Nederland scheiding van kerk en staat kent, worden gelovigen voorgetrokken. Zo hebben zij een grotere vrijheid van meningsuiting. Een christen of moslim die zijn afkeer van homoseksualiteit uitspreekt, loopt minder kans te worden bestraft door de rechter dan een atheïst, omdat hij kan verwijzen naar gruwelijke passages in een heilig boek.

Ook de wet kent religieuze voorkeursbehandelingen. Zo kan een godslastering nog altijd worden bestraft met een opsluiting in de cel of met een boete. Het Wetboek van Strafrecht schrijft dezelfde straf voor als een onverlaat een 'bedienaar van de godsdienst in de geoorloofde waarneming van zijn bediening bespot'.

Deze wetsartikelen leiden een sluimerend bestaan. Maar in het vorige kabinet wilde de minister van Justitie het wetsartikel over smalende godslastering nog aanscherpen. Dat was de reactie van de regering op de moord op Theo van Gogh. Zij schoot niet het ongelovige slachtoffer te hulp, maar de gelovige dader. Bizar.

Veel verstandiger is de, vorige week uitgesproken, wens van de SP om blasfemie te verwijderen uit het wetboek. Interessant is hoe de PvdA zal reageren op het voorstel tot wijziging van de wet. Zullen de sociaal-democraten de logische consequentie trekken uit hun principiële voorkeur voor een scheiding van kerk en staat of zullen zij hun coalitiepartners te vriend willen houden?

Het verdwijnen van het wetsartikel zou vanzelfsprekend geen morele vrijbrief betekenen om God te beledigen. Het is een blijk van fatsoen om rekening te houden met de gevoelens van gelovigen. Maar de rechter heeft hier geen enkele r
ol.

Bron Elsvier
23 februari 2008Verdonk blijft in Kamer en bij VVD

 
Verdonk geeft haar zetel in de Tweede Kamer niet op en blijft lid van de VVD. Verdonk is door fractieleider Rutte uit de VVD-fractie gezet. Ze gaat nu als eenmansfractie verder. Ze zal als Kamerlid in veel gevallen dezelfde standpunten als de VVD innemen, maar gaat daar 'op onderdelen' van afwijken. De politica zal later bekijken of ze een nieuwe beweging gaat oprichten.

RTL Nieuws 14 sptember 2007

Zoals het er nu naar uitziet, wordt het een slappe vertoning bij Rita, die zich naar eigen zeggen druk gaat maken om de files en deze week waarschijnlijk niet zal deelnemen aan de algemene politieke en financiële beschouwingen.Ophef over de brief van Wilders

Egypte en Iran bekritiseren Wilders

Egypte en Iran veroordelen de oproep van PVV-leider Wilders om de Koran te verbieden. Egypte spreekt van racisme bij bepaalde westerse politici en van "totale onwetendheid over de islam".

Iran zegt dat de uitspraken van Wilders weinig opbouwend zijn en dat de wereld behoefte heeft aan oproepen tot begrip, dialoog en tolerantie. Nederland moet volgens Iran stelling nemen tegen krachten die verdeeldheid zaaien.

Wilders wijst de kritiek van de hand. Hij noemt Iran een boevenland, zeker als het gaat om de mensenrechten van niet-moslims. "Ze kunnen wat mij betreft een hoge boom in", aldus Wilders.NOS  9 augustus 2007


Men leze de ware inhoud van de brief van Wilders onder Genoeg is genoeg en de onderscheiden bevinden van Elsevier onder Gekke Geert heeft een punt, van Open Orthodoxie onder Rake klappen en van Het Vrije Volk onder De Koran onder het strafrecht.
 

De geplande betoging tegen de islamisering van Europa van 11 september 2007 te Brussel wordt verboden door burgemeester Freddy Thielemans (SP)

.

Muskens: laten we God Allah noemen 

Bisschop Muskens van Breda vindt dat alle gelovigen God voortaan Allah (het Arabische woord voor God) zouden moeten noemen. Hij zei in Netwerk dat daardoor meer onderling begrip tussen gelovigen zal ontstaan.

14 augustus 2007


Is de bisschop van God los ?

Belastinggeld moet rollen

"We zijn geweldig rijk in Nederland." zeggen veel vooraanstaande Nederlanders, zoals onlangs nog minister Middelkoop van Defensie pogend structureel meer geld voor z'n vredesmissies te krijgen. Dankzij uw zuurverdiende belastingcenten kunnen onze 'verlichte' bestuurders kwistig geld uitgeven. En ze zwaaien met de subsidie-buidel, waarmee ze talloze maatschappelijke lobby's tevreden stellen. Zulke instellingen geven uw centen (na aftrek van ruime vergoedingskosten uiteraard) graag uit aan hun ideële doelen die niet echt bijdragen aan een leefbaar Nederland. 

Een groep 'maatschappelijke organisaties' waaronder zwaar gesubsidieerde, gaat samenwerken om vreemdelingen die onder de zoveelste pardonregeling vallen, te ondersteunen bij hun 'integratie' in Nederland. De elf organisaties willen helpen bij het vinden van een woning, werk, opleiding en zorg. Zij presenteerden een plan daarvoor donderdagmiddag aan minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie).

De bedoeling is dat de organisaties binnen gemeenten gaan samenwerken om de vreemdelingen een compleet pakket hulp aan te bieden. "Deze mensen hebben vele jaren in onzekerheid geleefd. Nu is het tijd voor een nieuwe start", schrijven de snikkende maatschappelijke organisaties. Tot de groep behoren onder andere de Algemene Onderwijsbond, GGZ Nederland en zelfs de koepel van woningcorporaties Aedes.

Het accent ligt in de eerste periode op hulp bij het vinden van huisvesting. De verantwoordelijke allochtone staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft met de gemeenten al afgesproken dat vreemdelingen die onder het pardon vallen, vòòr 2010 een eigen woning moeten hebben. De gemeenten hebben hun medewerking toegezegd, maar waarschuwen dat het een ambitieus plan betreft. Zij zeiden direct dat hulp noodzakelijk is.

Een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland zegt dat de betrokken organisaties een 'miljoenen kostende olievlek van hulp' willen creëren, die zich steeds verder uitbreidt. De eerste samenwerkingsverbanden zijn al opgezet, onder meer in Groningen, Utrecht, Alkmaar en Emmen.

De zogenoemde pardonregeling geldt voor buitenlanders die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) een eerste asielaanvraag hebben gedaan en, ondanks eerdere rechterlijke uitspraken, nog steeds in Nederland verblijven. Naar schatting komen 25.000 tot 30.000 buitenlanders in aanmerking voor deze aanzuigende regeling, maar het aantal kan veel hoger uitkomen.

Een deel van die groep is nu nog ondergebracht bij het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). Daar is in de afgelopen maanden zelfs een 'speciaal basisprogramma' gemaakt voor vreemdelingen die onder het pardon vallen. Het programma helpt hen bij het leren van de Nederlandse taal en bijvoorbeeld de omgangsvormen in de maatschappij. En natuurlijk ook hoe je zo snel mogelijk een uitkering om niet kunt krijgen. Dat is immers sociaal .... !

Bron: !Uitkijk 17 juli 2007

Vogelaar lovend over plan van aanpak pardonregeling


Huisvesting en inburgering zijn een eerste, belangrijke stap. Maar deze mensen hebben ook behoefte aan werk, onderwijs en zorg. U kunt daar nu samen aan werken. Het doet mij pijn in mijn buik en in mijn hart als ik het verhaal van Admassu hoor: een goede opleiding hebben en die hier niet kunnen gebruiken’, aldus een ontroerde Ella Vogelaar.

De minister van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) ontving donderdag 12 juli 2007 het 'Plan van Aanpak pardonregeling', geschreven door twaalf maatschappelijke partijen, uit handen van Jafet (12 jaar) en zijn Ethiopische moeder Admassu Abebech Fikre. Zij zijn twee van de 25.000 mensen die onder de pardonregeling vallen. "Het generaal pardon is slechts het begin, het komt nu aan op een goede (her)start voor demensen. En dat gaat met dit initiatief zeker gebeuren", meent de minister.

Aedes heeft samen met de maatschappelijke organisaties VluchtelingenWerk, stichting INLIA/LOGO-gemeenten, MOgroep, MBO Raad, COA, Servicepunt Arbeidsmarkt MKB, CWI, Algemene Onderwijsbond, GGZ Nederland en Pharos een gemeenschappelijk plan van aanpak geschreven. Doel is dat mensen die onder de pardonregeling vallen op een snelle en goede manier in de samenleving kunnen meedraaien. Het gaat dan om wonen, werken, leren en zorgen. De organisaties streven naar een goede afstemming tussen wensen en kansen en mogelijkheden die de samenleving biedt. Het werkt vanuit het principe van de 'olievlek'. Veel gemeenten anticiperen op de pardonregeling, dit plan van aanpak is bedoeld om anderen te verleiden en te besmetten.

Intussen zijn er al zes ketens actief in Alkmaar, Amersfoort, Deventer, Emmen, Groningen en Utrecht. In het najaar van 2007 starten de betrokken partijen met de verdere uitwerking en concretisering van het plan. Voor meer informatie over dit plan van aanpak of de bestaande initiatieven kan contact worden opgenomen met Johan van der Craats van Aedes.

13 juli 2007 Aedes


Nederland wordt een filiaal

Nederlands bedrijfsleven staat in de uitverkoop  

Het Nederlandse bedrijfsleven wordt verkwanseld

Dat schrijft Blokker-topman Jaap Blokker in het jaarverslag over 2006. Blokker spreekt in het jaarverslag over de 'uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven'. Volgens de topman worden steeds meer typisch Nederlandse ondernemingen voor te weinig geld verkocht aan buitenlandse bedrijven. Blokker wijst daarbij op de verkoop van KLM, ABN Amro en Vendex KBB en nog een tiental andere bedrijven.

Geen binding
"Bedrijven die tot de kroonjuwelen van ons Nederlands bedrijfsleven horen, worden voortaan bestuurd vanuit allerlei buitenlanden, door mensen die geen enkele binding hebben met onze cultuur, noch met de markt en de werkvloer" zo schrijft Blokker.

Wreken
Blokker stelt dat dit gebrek aan betrokkenheid zich op den duur zal wreken door strategische beslissingen die niet in het landsbelang zijn. De topman ergert zich verder aan het feit dat bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de uitverkoop fors worden beloond.

Profiteren
Volgens Blokker profiteert slechts een kleine bevoorrechte groep, terwijl de overige werknemers worden gesaneeerd. Overigens ziet Blokker ook niets in de moderne jobhoppende werknemer. Ze stellen volgens hem vaak het belang van het bedrijf niet meer voorop, maar gaan alleen voor eigen gewin.Bron  RTLZ.nl  12 juli 2007  
Positieve discriminatie doet weer opgeld

FNV wil voorkeursbeleid allochtonen bij vacatures  

Allochtonen moeten voorrang krijgen bij de invulling van vacatures. Dit stelt FNV-voorzitter Jongerius in een gesprek met het weekblad Volkskrant Banen.

Voorkeursbeleid
Bij gelijke geschiktheid moet de baan naar een allochtoon gaan, vindt Jongerius. Dit voorkeursbeleid moet de kans op een baan voor allochtonen vergroten en discriminatie bestrijden.

Helft
Onder allochtonen is de werkloosheid twee keer zo hoog als onder autochtonen. Van de beroepsbevolking van 15 tot 65-jarigen wordt 16% tot de allochtone Nederlanders gerekend. Van hen heeft slechts de helft een baan.  

Bron RTL nieuws , 29 mei 2007

Van je vakbond moet je het als Nederlander maar hebben !

Extreemlinks is ook intern gewelddadig

Ingewijden noemen krakersbeweging hard

Bron: redactie binnenland Ndl Dbl 30 maart 2007

De krakerswereld waarin Louis Sévèke zich begaf, is een harde wereld, vertellen ingewijden. ,,Het is allemaal niet zo vredelievend als het lijkt.''

NIJMEGEN - De kraakbeweging lijkt voor de buitenwacht als groep een eenheid. Nu ook: ze praten over de moord op Louis Sévèke met één mond, via één woordvoerder. Het schept een beeld alsof er grote harmonie in de beweging is. Het tegendeel is echter waar, vertellen oud-krakers en wetenschappers. ,,Het is Carolus Magnus in het kwadraat'', vertelt een oud-kraker. Hij doelt op de praktijken bij rechtse studentenverenigingen, waarbij leden ten overstaan van elkaar worden vernederd. ,,Het is veel erger, er vinden echt sociale executies plaats. "Wie in de krakerswereld niet in de pas loopt met wat gangbaar is, heeft het zwaar. In krakersbolwerk De Grote Broek in Nijmegen gold in de tijd dat Sévèke er nog woonde en de scepter zwaaide, het fenomeen 'pandverboden': wie niet in de pas liep, kwam er niet meer in."

Dat was nog relatief onschuldig. Sévèke was volgens sommigen minder vredelievend dan velen willen doen voorkomen. Dave Nobel, een ex-kraker die door Sévèke werd ontmaskerd als informant van de geheime dienst, werd door de activist en anderen een nacht lang ondervraagd, met een felle lamp op zijn gezicht gericht. Daarbij werd Sévèke ondersteund door vier mensen met zwarte bivakmutsen en ijzeren staven, zei Nobel bij de politie. ,,Een wreed spelletje.''

Onderzoeker Wim van Noort van de Leidse universiteit deed jarenlang onderzoek naar de kraakbeweging en bevestigt het beeld van de harde krakerswereld. ,,Mensen die door medekrakers uit panden gezet worden, vechtpartijen, scheldpartijen op betrekkelijk laag niveau, het is allemaal niet zo vredelievend als het lijkt.'' Volgens Van Noort is na de Piersonrellen in 1981 de onderlinge verdeeldheid gegroeid. ,,Het idee is toen ontstaan dat als je er maar flink de beuk in gooide, het wel goed kwam.'' Zelfvertrouwen werd overmoed. ,,Complete tribunalen zijn er gehouden.''

In Amsterdam is de onderlinge strijd altijd heftiger geweest dan in Nijmegen. Maar: Sévèke werd door de kraakbeweging in Amsterdam opgejut om eens wat te doen aan die 'softies in Nijmegen'. In dat licht is voor te stellen hoe de discussie met Sévèke in het huis van de verdachte gegaan moet zijn, over het aannemen van geld van de pandeigenaar in ruil voor het vertrek van de krakers. De verdachte wilde volgens familie en vrienden het geld wél aannemen. Uiteindelijk vertrok hij.

Hoe het ook is gelopen, 'veel mensen is het leven onmogelijk gemaakt', vertelt een Nijmeegse ex-kraker die zich nog steeds in de kraakbeweging beweegt. ,,Er zijn mensen tot zelfmoord gedreven, aan de drugs geraakt, in inrichtingen terecht gekomen. Ik ken mensen die uit angst voor hun medebewoners niet naar het toilet durfden en op hun kamer in een pannetje hun behoefte deden. In dat licht zijn ook wraakgevoelens die na tien jaar nog opspelen, verklaarbaar.'' 


Nederland verkleurt stevig

Multiculturele spanningen bij jongeren 'onderschat'

Multiculturele spanningen tussen jongeren worden onderschatEtnische spanningen 
"De spanningen lijken nu wel structureler dan voorheen verondersteld werd. Er zijn veel voorvallen én het blijft niet bij incidenten. En de oorzaak ligt niet aan één kant: moslims radicaliseren, de haat onder autochtonen groeit. Kijk naar de opkomst van de zogenoemde Lonsdale-jongeren, dat is een uiterst zorgwekkende ontwikkeling." "
Als er niet snel iets wordt gedaan aan de multiculturele spanningen tussen jongeren, dreigt in Nederland een 'onbeheersbare situatie' zoals anderhalf jaar geleden in Frankrijk. De spanningen tussen groepen jongeren van verschillende ethnische afkomst in Nederland worden ‘volstrekt onderschat’". Dat zegt voorzitter Dick Corporaal * van de 'Interventieteams Interetnische spanningen', die zijn opgericht na de moord op Theo van Gogh.

Simplistisch

De huidige aanpak door gemeenten is 'veel te simplistisch' en het effect ervan 'nihil', schrijven de interventieteams in een advies aan Nederlandse gemeenten. Het aandeel niet-westerse allochtonen onder jongeren neemt steeds verder toe. Amsterdam heeft de meeste allochtone jongeren, ongeveer 55 procent. Ook in Rotterdam is meer dan de helft van de jongeren allochtoon. Het aandeel niet-westerse jongeren in die steden is nog nooit zo groot geweest. De spanningen vormen een bedreiging voor de openbare orde. De problemen spelen niet alleen in de stad, maar ook op het platteland. Gemeenten hebben 'totaal geen idee wat er speelt', zeggen de teams. Ze pleiten voor meer steun van Den Haag, extra interventieteams en oprichting van een landelijke taskforce voor jeugdbeleid.

Verdonk

Voormalig minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) had de interventieteams voor een periode van twee jaar in het leven geroepen. Het eindverslag van de interventieteams wordt vandaag gepresenteerd aan Verdonk, die nu over Jeugdzaken gaat. Het aandeel niet-westerse allochtonen onder jongeren neemt steeds verder toe, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. Amsterdam heeft de meeste allochtone jongeren, ongeveer 55 procent. Ook in Rotterdam is meer dan de helft van de jongeren allochtoon.

Door Ingrid van der Chijs
Bron: Elsevier woensdag 10 januari 2007 10:44

Noot *: Dick Corporaal was vroeger burgemeester van Leerdam waar hij op 29 maart 1986 in Kedichem de vrijheid van vergaderen niet wilde waarborgen en het betreffende hotel liet uitbranden doordat hij extreemlinkse knokploegen hun gang liet gaan tegen vergaderende leden van CD en Centrumpartij.

CBS verwacht groei van allochtonen en snelle afname van autochtonen

Nederland telt in 2050 16,8 miljoen inwoners, ongeveer 400.000 meer dan nu. Dat is de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Allochtonen
Volgens het CBS komt de groei geheel volledig voor rekening van allochtonen. In 2050 zal het aantal allochtonen met 1,6 miljoen toenemen tot 4,8 miljoen (29% van de bevolking). Nu is dat al 3,2 miljoen (19%). Het aantal autochtone inwoners daalt fors naar ongeveer 12,0 miljoen, dat is wel 1,2 miljoen minder dan nu. Het totale aantal ingezetenen stijgt in die periode van 16,4 tot 16,8 miljoen. 

Niet-westers
De verwachting is dat de bevolking tot 2034 toeneemt en daarna krimpt. Vooral de groep niet-westerse allochtonen groeit het sterkst, van 1,7 miljoen naar 2,7 miljoen. Naast kinderaanwas van groepen allochtonen van de zogeheten tweede generatie betreft het vooral ook immigranten uit China en het Midden-Oosten: Irak, Iran en Afghanistan. Omdat mensen uit niet-westerse landen gemiddeld jonger zijn, zal deze groei de vergrijzing in Nederland enigszins remmen.

Bijgestelde prognose
De prognose van het CBS valt iets lager uit dan de prognose van twee jaar geleden toen het CBS in 2050 17 miljoen inwoners verwachtte. De bijstelling komt door de strenge immigratieregels en de vergrijzing onder allochtonen. Nu is een op de dertig niet-westerse allochtonen 65 jaar of ouder, in 2050 zal dat ongeveer een op de zes zijn.

8 januari 2007Beatrix' Kerstboodschap

 Majesteit...... ! 


Verdonk wil kind verplicht naar zwarte school


Profileringsdrift 
Minister Verdonk (VVD) vindt dat er harde maatregelen nodig zijn om het aantal zwarte scholen te beperken. Gemengde scholen in de grote steden zijn volgens haar nodig om de integratie te verbeteren. Verdonk profileert zich steeds meer op onderwijsgebied, een departement waar zij graag minister zou willen worden.

Vrije schoolkeuze
Verdonk denkt onder meer aan het werken met lijsten, waarbij scholen om en om een zwart en een blank kind toelaten. "Maar dat hoeft geen einde te zijn voor de vrije schoolkeuze. We moeten zoveel mogelijk witte ouders dwingen hun kinderen naar een zwarte school te sturen" zei ze in het tv-programma Pauw Witteman. PvdA en SP hebben zulke voorstellen voor menging onder dwang ook al in hun verkiezingsprogramma's opgenomen.


Bron NOS Teletekst 107   9 november 2006Bos oppert coalitie met VVD en GL


PvdA-leider Bos zou eigenlijk het liefst een kabinet hebben van PvdA, VVD en GroenLinks.
Op de site van de PvdA vraagt een Nieuwe Revu-journalist Bos welk kabinet zijn voorkeur heeft: een coalitie met het CDA, een kabinet van PvdA, GroenLinks en SP of een coalitie met VVD en GroenLinks. Bos zegt daarop lachend dat hij voor de laatste combinatie een voorkeur heeft, als hij tussen die drie moest kiezen. "Het is nog nooit geprobeerd, het is nieuw en het zal veel jonge mensen het kabinet binnen brengen," zegt Bos. Hij voegt er wel aan toe dat hij niet weet hoe reëel zo'n kabinet is.

In een interview met De Telegraaf van 11 november waarschuwt Wouter Bos voor grootschalige rassenrellen. ‘Franse toestanden’ zouden dreigen omdat het integratiebeleid van de opeenvolgende kabinetten Balkenende zou hebben gefaald. “Balkenende had een antwoord op Fortuyn kunnen zijn.” Hij haalt in hetzelfde interview als onheilsprofeet ook minister Winsemius (VVD) aan, die gevaar in 140 probleemwijken ducht. Hij voorziet zonder regering van de PvdA rellen zoals die vorig jaar plaatsvonden in Franse steden, waar allochtone probleemjongeren wekenlang auto’s in brand staken en op de vuist gingen met de oproerpolitie.

Op een misplaatste wijze meent Bos nog een lijntje met Fortuyn te moeten plaatsen, “Ik ben ervan overtuigd dat wat ten tijde van Fortuyn als veenbrand is beschreven, nog steeds aanwezig is”. De 'veenbrand' waarop toen gedoeld werd, is die onder autochtonen. Bos heeft niet alleen Fortuyn nog steeds niet begrepen, ook heeft hij niets begrepen van de achtergronden van de rellen in de Franse steden. Met Bos kunnen we dus niets anders dan verder doorgevoerd allochtoon-knuffelbeleid verwachten wat leidt tot een nog grotere islamisering van Nederland. Ik weet niet wat we dan liever hebben, rassenrellen of een islamisering van Nederland ? Bos is in ieder geval géén antwoord op Fortuyn !

 

Bron: NOS teletekst 107   9 november 2006,  Novopress  11 november 2006


Groep Wilders (PVV) zet de beuk erin

Nederlands staatsburgerschap

Nederlanders mogen alleen een Nederlands paspoort hebben, stelt de Partij voor de Vrijheid van voormalig VVD-Kamerlid Geert Wilders in zijn verkiezingsprogramma.

De consequentie van een directe afschaffing van de dubbele nationaliteit die Wilders voorstaat, is dat Marokkaanse baby's die in Nederland geboren worden krijgen geen Nederlands paspoort krijgen, totdat de Marokkaanse overheid het voor hen mogelijk maakt om van hun Marokkaanse nationaliteit af te zien.

Door de dubbele nationaliteit zo direct af te schaffen, hoopt zijn partij medewerking af te dwingen van landen als Marokko die weigeren mee te werken aan de Nederlandse poging om de mensen gedwongen te laten kiezen.

Wilders wil verder een immigratiestop van vijf jaar van niet-westerse allochtonen, niet meer dan 5000 asielzoekers per jaar toelaten en een moratorium van vijf jaar op moskeeën en islamitische scholen.

Stemrecht

Verder staat in het verkiezingsprogramma van Wilders' partij, dat zaterdag bekend is geworden, dat alleen mensen met een Nederlands paspoort stemrecht krijgen. Vreemdelingen komen pas na tien jaar in aanmerking voor een Nederlands paspoort en krijgen die tien jaar ook geen uitkering.

De partij wil verder een bindend referendum over de euro, de Eerste Kamer afschaffen, stoppen met deelname aan VN-vredesmissies, 's nachts harder dan 100 kilometer per uur op snelwegen rijden, in het hele land preventief fouilleren, en misdadigers en mensen die met uitkeringen sjoemelen harder aanpakken.

Algemene lastenverlichting, ook voor ouderen

Net als het CDA denkt de Partij voor de Vrijheid dat er niet aan de AOW en de hypotheekrente gemorreld hoeft te worden. Wilders trekt zelfs een miljard euro extra uit voor de AOW en speelt 16 miljard euro vrij voor belastingverlaging. Hij zegt dit te kunnen financieren door flink te schrappen in het ambtenarenbestand, ontwikkelingshulp en subsidies, en door de afdracht aan Europa af te schaffen.

Volgende week vrijdag presenteert Wilders zijn kandidatenlijst. Volgens hem staan daar geen prominente Nederlanders op, maar juist de onderwijzer en de politieman. „We hebben bewust gekozen voor mensen die met hun voeten in het bluswater staan, in de hoop dat mensen zich hierin herkennen.”

 

Bron ANP 19 augustua 2006


Joshua Livestro & Hans Janmaat

(HPDeTijd.nl) J.A.A. van Doorn, Kortom - In Trouw van vorige week zaterdag pleit Joshua Livestro voor meer polarisatie in onze samenleving. Er wordt momenteel te veel geijverd voor een meer ontspannen verhouding tussen moslims en niet-moslims, en dat bevalt hem niet. Zijn helden zijn onder meer Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Rita Verdonk en Geert Wilders. Zij werden en worden ‘veroordeeld tot verstoting uit de maatschappij’, zoals de kop boven het huilerige artikel luidt.

Volgens Livestro heb ik mij daaraan ook schuldig gemaakt. Hij noemt mijn column in HP/De Tijd van 26 november 2004, waarin ik onder de kop ‘Geert Janmaat’ Wilders adviseerde zijn tienpuntenprogram te vervangen door dat van Hans Janmaats Centrum Democraten in 1985.
Ik sta daar nog steeds achter, want het program was Wilders op het lijf geschreven: terugdringen van overheidsinvloed; geen multiculturele samenleving; vergroten van openbare veiligheid; terugkeerprojecten uit ontwikkelingshulp.

Maar Livestro vindt de vergelijking blijkbaar schandelijk. Hij wil, evenals Wilders en andere polariseerders, vrij zijn om forse standpunten in te nemen, maar hij wil er niet aan herinnerd worden dat die standpunten voorheen zijn ingenomen door politici die toen werden verketterd.
Hij vreest kennelijk voor ‘besmetting’, terwijl hij de moed zou kunnen hebben te erkennen dat Janmaat en de zijnen onder de meest ongunstige omstandigheden dingen zeiden die Livestro en de zijnen nu in elke keurige krant kwijt kunnen. Wilders leeft een onderduikersbestaan, jammert Livestro, maar Janmaat doorstond een aanslag op zijn leven die zijn partner invalide maakte.

Wie nu voortdurend zo flink voor de dag komt, zou moeten erkennen dat hij ‘Vordenker’ heeft gehad, zoals de Duitsers dat noemen: personen die al vroeg op gedachten kwamen die inmiddels gemeengoed zijn. Op 4 februari vorig jaar schreef ik in dit weekblad dat ik geen bewonderaar van Janmaat was, maar dat hij op menig punt geen ongelijk had. Waarom mag dat niet worden gezegd?

Maar Livestro wil graag dezelfde standpunten als Janmaat verkondigen en toch ‘bij de club’ horen, politiek respectabel, zelfs vooruitstrevend klinken. Helaas staat de geschiedenis vast: Hans Janmaat was de voorloper van Geert Wilders. En van Joshua Livestro.

 

Bron: HP/De Tijd, 17 augustus 2006
Christen wil eeuwigdurende grafrust

HOOGEVEEN - De christen-publicist Jaap Spaans heeft een klacht ingediend bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken, omdat hij zich gediscrimineerd voelt. Hij wil, net als moslims, de mogelijkheid hebben begraven te worden in een graf waarvoor een eeuwige grafrust geldt. De Wet op de lijkbezorging lijkt dat echter tegen te gaan.

De inwoner van Hoogeveen, baptist, hecht op grond van zijn christelijke levensovertuiging aan een onbeperkte grafrust. Hij wil na zijn dood blijven liggen tot de Jongste Dag, en trekt een parallel met Joden, van wie de graven in principe ook niet worden geruimd.
Hoewel het regelen van altijddurende grafrust vrijwel onmogelijk is, maakte de gemeente Oude IJsselstreek deze maand een uitzondering, las Spaans. In Terborg wordt er namelijk een deel van een begraafplaats speciaal ingericht voor moslims, met als uitgangspunt eeuwige grafrust. Er wordt dus niet periodiek geruimd, zoals bijna overal het geval is. heeft inmiddels begrepen, zo laat hij desgevraagd weten, dat er in Nederland zo'n veertig (delen van) begraafplaatsen zijn, speciaal ingericht voor moslims.

Discriminatie
Dergelijke uitzonderingsmaatregelen rieken volgens hem naar discriminatie op grond van godsdienst of levensovertuiging. Onderscheid maken tussen bevolkingsgroepen is in strijd met artikel 1 van de Grondwet (anti-discriminatieartikel), houdt hij de minister voor. Spaans: "Als er ten aanzien van moslims ruimte wordt gecreëerd voor eeuwige (onbeperkte) grafrust, vind ik dat burgers met een andere geloofsovertuiging daar evenzeer recht op hebben." Want allen die zich in Nederland bevinden, moeten in gelijke gevallen gelijk worden behandeld, citeert hij op grond van artikel 1. "Mijn kritiek richt zich op het feit dat de uitgebreide rechten op een door de gemeente beheerde begraafplaats exclusief voor moslims gelden en dat is de reden dat ik deze klacht/melding aan u voorleg. Het ruime beleid zou ook voor burgers met een andere levensbeschouwing of visie moeten gelden." 


Bron Nederlands Dagblad,door Hans Hopman, 15 augustus 2006
D66 vlucht naar het bestuurlijke pluche

D66 corryfee Boris Dittrich "stapt uit de politiek". Er zijn slechtere berichten denkbaar, en goed voorbeeld doet goed volgen, want ook Lousewies van der Laan stapt er uit. Het is jammer dat er voor iedere ex-politicus weer zomaar drie nieuwe klaarstaan om ze op te volgen, maar zo is het politieke leven.

De vraag is natuurlijk wat ze nu gaan doen. Voor een politicus is dat niet zo lastig. Eerst krijgt men een tijdlang wachtgeld. Het leuke is natuurlijk dat daar géén sollicitatieplicht tegenover staat, voor de mensen die regels maken gelden zoals gewoonlijk andere regels dan voor gewone mensen. Dat wachtgeld is erg belangrijk. Zoals we allemaal weten hebben we in Nederland een systeem van benoemingen voor allerlei ere-baantjes. En die baantjes, zoals commissievoorzitter, burgemeester, commisaris van de koningin, referendaris of voorzitter van één of ander platform zijn talrijk. Om maar niet te spreken van allerlei functies bij de NATO, EU, VN, Wereldbank, IMF en andere overbodige internationale clubs. Talrijke baantjes dus, maar oud-poltici zijn vrijwel even talrijk, dus er zit soms enige tijd tussen het uittreden van de politicus omdat de kiezer hem of haar niet meer moet, en het her-parachuteren van zo iemand in een ere-baantje. Daar is dat wachtgeld dan ook voor bedoeld, als overbrugging tussen het politieke baantje en het ere-baantje. Mocht er een accuut overschot aan ex-politici zijn, en dat kan natuurlijk gebeuren, dan is er altijd ruimte voor extreme maatregelen. Dan krijg je bijvoorbeeld stadsdeelraden die allemaal een voorzitter nodig hebben met bestuurlijke ervaring. Of een extra aantal onderzoekscommissies die hun best doen een dik rapport te schrijven wat niemand meer zal lezen. Dat is belangrijk werk, het weerhoudt de ex-politicus immers van daden die echt schadelijk zijn voor het land.

Omdat iedereen weet dat oud-politici toch voor zo'n ere-baantje gaan, zal het bedrijfsleven een ex-politicus ook nooit een baan aanbieden. Dat heeft weinig te maken met incompetentie van de politicus, het bedrijfsleven geeft werk aan flink wat incompetente lieden dus één meer of minder kan geen kwaad, maar heeft alles van doen met het feit dat een politicus toch weer in "het circuit" zal belanden. Waarom zou een bedrijf investeren in een duur ex-kamerlid waarvan het weet dat hij binnen no-time toch wel voorzitter zal zijn van één of andere commissie?

Wie eenmaal landelijk politicus is, diens kostje is gekocht voor de rest van het leven. Da's een heerlijk comfortabele positie natuurlijk, en de enige die daar de gouden randjes vanaf kunnen halen zijn de politici zelf. Alsof je aan een kind een doos snoepjes geeft en zegt dat hij er niet te veel moet opeten.

Dittrich's reactie over zijn eigen toekomst: "iets bij de verenigde naties lijkt me wel leuk". Briljant natuurlijk, dat je zo iets kunt roepen. Ik probeer het al jaren, iets in de directie van Philips lijkt mij namelijk wel leuk, maar in de echte wereld lukt dat toch niet zo goed. In de schijnwereld van belangrijkheid die politici voor zichzelf hebben opgebouwd is het echter de normaalste zaak van de wereld. Je roept dat iets je wel leuk lijkt, en voíla. Voor je het weet ligt de uitnodiging tot een sollicitatiegesprek op de mat. Zonder tegenkandidaat uiteraard, dat wordt meestal wel vakkundig geregeld.

Als tip aan iedereen die werkloos is, en een normale baan zoekt: volg de grote voorbeelden in de politiek. Onze grote leiders laten immers het goede voorbeeld zien. Dus als u weer de vernederende gang naar het CWI moet inzetten (vergeet niet de 32 formulieren, uw paspoort, verzekeringsbewijs en sollicitatieoverzicht van de afgelopen 4 maanden), roep daar tegen de dienstdoende ambtenaar gewoon dat iets in de politiek u wel leuk lijkt. Als dat voor Boris Dittrich genoeg is om recht te hebben op zijn wachtgeld, dan moet het voor u genoeg zijn om uw uitkering te ontvangen. Zo niet, dan heeft u toch in ieder geval lol gehad. En weet u weer precies waar u staat: ver beneden de boven-ons-gestelden die het zo goed met u voor hebben in ruil voor uw stem.

Bron: Vrijspreker.nl , Kim Topic, 4 augustus 2006
 
Na de val komt het zuur

(OpenOrthodoxie.nl) Erik van Goor - Het kabinet Balkenende-II is gevallen. De partij zonder principes D66 heeft er opeens één gevonden: door de kwestie-Ayaan om te toveren tot kwestie-Verdonk. Maar ook zonder D66 is de bananenrepubliek in aantocht.

Opvallend vaak werd er na de val van het kabinet gesproken over de al dan niet werkende strategieën van met name coalitiegenoot D66. Waren ze nu wel of niet gelukt? Er werd melding gemaakt van de strategie van CDA en VVD om de D66-ministers uit te roken. En er zou een strategie kunnen zijn om Verdonk vast te houden om zo te voorkomen dat ze, eenmaal buiten het kabinet gekomen, over zou stappen naar Pastors/Eerdmans.

Tussen alle strategieën door bleek er ook nog een principieel punt te liggen: het optreden van minister Verdonk inzake de nationaliteitskwestie van Ayaan Hirsi Ali. De gespeelde verontwaardiging over dit optreden zou één van de overheersende sentimenten zijn tijdens de afgelopen dagen. Hoe kan een minister een burger zo onder druk zetten om een verklaring te ondertekenen, om zo haar eigen fouten te negeren en/of te verdoezelen? En hoe kon het kabinet deze minister zo de hand boven het hoofd houden? En voor je het weet komt het verwijt van machtspolitiek aan het CDA weer om de hoek kijken.

Andere sentimenten zouden ook een rol spelen. Was de kwestie rond de nationaliteit van Ayaan plaats tijdens de campagne voor het VVD-lijsttrekkerschap, de kwestie van gisteren vond plaats vlak na die van D66. Je moet er maar op komen. Laten we hopen dat er weinig tot niets van waar is. Wanneer de vaderlandse politiek overheerst wordt door onuitgesproken strategieën en dito sentimenten zouden we wel eens kunnen leven aan de vooravond van de bananenrepubliek.

Dat de bananenrepubliek dichter bij is dan we denken illustreert het geval Ayaan. Pro forma zou dit het overheersende motief zijn voor zowel de motie van afkeuring van Femke Halsema, die werd gesteund door PvdA, SP, ChristenUnie, SGP en D66. Het volgens de genoemde partijen laakbare optreden van minister Verdonk zou een voortzetting van dit kabinet ongeloofwaardig en dus onmogelijk maken. Dezelfde kwestie zou dus de reden voor de val van het kabinet zijn. Wie dit gelooft, wil dit geloven. En een land waarin politiek en media hier massaal in mee gaan vertoont alle trekken van de zelfsturende en zelfgekozen bananenrepubliek.

Gisteravond deed D66'er Staal, Commissaris van de Koningin van Utrecht, een merkwaardige uitspraak: “Hoe kan een minister (Verdonk) een burger (Hirsi Ali) zo onder druk zetten?” Gemakshalve vergat Staal de volgende vraag: hoe kon een parlement diezelfde minister die wetten uitvoerde die datzelfde parlement had opgesteld zo onder druk zetten omn zichzelf te vernederen. En hoe kon datzelfde parlement zo makkelijk de leugens van één van haar eigen leden door de vingers zien?

De kletsredenering van Ayaan dat “ze het niet zo bedoeld had” (toen niet of nu alsnog niet?), haar grijpen naar familiegetuigen (die geen geldingskracht hebben in het Nederlandse immigratierecht) en naar Somalisch recht (dat voor zover we weten niet van toepassing is in dit land), gecombineerd met de onverifieerbaarheid van enkele van haar uitlatingen en het laten staan van sommige leugens maakt van de vertoning van de afgelopen dagen een lachwekkend schouwspel. Hoe durft een roversbende van volksvertegenwoordigers een minister zo onder druk te zetten om zich te vernederen voor iemand die het sop de kool niet waard is: Ayaan?

Behoudens enkele uitzonderingen - Wilders en Nawijn - heeft het parlement ervoor gezorgd dat het overeind houden van een leugenpraktijk van zowel ministers (die van de leugens van Ayaan op de hoogte bleken te zijn) als van parlementsleden (die “meteen” al openlijk toegaven ervan op de hoogte te zijn) een kabinetscrisis waard is. Maar merkwaardig genoeg kost het niet de kop van de minister die ook het CDA en de VVD openlijk hebben vernederd. Daar zorgen de partijpolitieke scenario’s aan de rechterzijde van de VVD dan wel weer voor.

De enige die bij de voortijdige val van dit kabinet garen lijkt te spinnen, is de VVD. De triomfantelijke en haast jolige houding van VVD-minister Hoogervorst sprak gisteren boekdelen. En gezien de reputatie van Gerrit Zalm - inzake het stekkers uit kabinetten trekken - zal deze laatste er ook wel meer van weten. Opmerkelijk was in ieder geval de eenparigheid tussen Rutte en Verhagen wat erop duidt dat mocht er sprake zijn van een vooropgezet spel dit buiten Rutte om is gegaan. En net zoals bij de VVD het spel buiten de partijleider omging, is het wellicht bij D66 het geval geweest. Was het niet vreemd dat toen Lousewies van der Laan de steun aan het kabinet introk, er op ongeveer hetzelfde moment werd meegedeeld dat het kabinet unaniem - dus inclusief D66 partijleider Pechtold - achter het aanblijven van Verdonk stond?

Wat moet de burger hieruit opmaken? Valt er dan nog wel iets uit op te maken? VVD en D66 hebben hun lijsttrekkercampagnes gevoerd voordat het partijprogramma is geschreven. Nieuwe partijen als Wilders, Nawijn en Pastors hebben niet tot nauwelijks tijd gehad dit te doen. En wat is een programma waard? Inzake de toetreding van Turkije tot de EU heeft de VVD laten zien dat het eigen program niets waard is en dat volksvertegenwoordigers die aan deze basis voor hun verkiezing vast houden - Wilders - al ras op het liberale schavot terecht kunnen komen.
Ondertussen hebben de afgelopen jaren laten zien dat alle fundamentele waarden of zijn verkwanseld of - in het gunstigste geval - op het spel staan.

Er is een politiek klimaat ontstaan waarin de grondwet en de grondrechten steeds minder iets voorstellen. Volgens een hoogleraar Staatsrecht die gisteravond op Radio 1 te horen was, is het staatsrecht zelfs “een ongeschreven en dynamisch gebeuren”. Ondertussen hebben de afgelopen jaren laten zien dat de politiek nauwelijks nog hecht aan de soevereiniteit van de Nederlandse natie binnen een verenigd Europa.

Men hecht niets aan de waarde van het staatsburgerschap. Een WK-voetbal is voor velen genoeg om het aan een Afrikaanse voetballer te schenken. En het verdoezelen van eigen fouten is voldoende om een Somalisch-Keniaanse leugenaarster haar onrechtmatig verkregen staatsburgerschap te laten behouden. En met een pennestreek is men in staat gebleken om de joods-christelijke basis van onze cultuur door te strepen (zoals bleek inzake het opstellen van de Europese preambule).

Temidden van deze langer en langer wordende lijst van onwaarachtigheden valt het kabinet Balkenende II. In een land waarin partijen als PvdA, SP en ChristenUnie laten zien dat je in de peilingen kunt groeien door òf Sinterklaas en Barmhartige Samaritaan te spelen òf door op cruciale momenten je kaken stijf op elkaar te houden, is de uitkomst van elke parlementaire circus-act steeds weer een grote verrassing.

De gevolgen van de val van het kabinet laten zich dus nog raden. Wat wel vast staat is de komst van de bananenrepubliek. Waarin niets en niemand meer vast staat, behalve de macht. Een land waar het volk zich dient neer te leggen bij de ongewisse uitkomsten van duistere processen. Waar men lijsttrekkers kiest zonder program. Waar men partijen kiest die niet hechten aan het eigen program. Waar men staatsburgers kiest die geen zier geven om dit land. Waar men bestuurders kiest die niets geven om de zelfstandigheid van dit land. En waar men een kabinet laat vallen omdat een minister weigert zich te vernederen voor een parlementaire leugenzak.

Bron: Open Orthodoxie

Erik van Goor, 30 juni 2006  

 
Balkenende vraagt meer verzet tegen racisme,
maar
Wilders haalt uit naar koningin Beatrix


DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Geert Wilders is kwaad op koningin Beatrix en premier Balkenende. Wilders heeft zich geërgerd aan het optreden van koningin Beatrix die vorige week bij een bezoek aan een moskee in Den Haag geen handen schudde met moslimmannen, uit respect voor hun geloof.

Wilders: „De Koningin en premier Balkenende doen de Nederlandse normen en waarden in de uitverkoop. Zeker nu dat optreden van de Koningin ook nog eens door premier Balkenende als voorbeeld van tolerantie is gesteld”.

Premier Balkenende vindt dat christen-democraten alles op alles moeten zetten om de racistische gevoelens onder de Nederlandse bevolking terug te dringen. Het gevoel dat je in Nederland niet welkom bent vanwege je geloof kan makkelijk postvatten, met de ,,indringende cijfers'' over racistische gevoelens die onder de bevolking leven, merkt minister-president Balkenende. Tien procent van de Nederlandse bevolking is uitgesproken racistisch, ruim een kwart is zeer negatief over allochtonen, bleek eind vorige week. ,,Wel te verklaren, maar niet goed'', vindt de premier, gisteravond te gast bij CDA-partijgenoten in Zwartsluis. De racistische houding onder een deel van de bevolking is naar zijn idee nauw verbonden met de godsdienstige opvattingen van allochtonen. ,,Er is veel veranderd door de aanslagen in New York, Londen en Madrid. Dat heeft ertoe geleid dat de opvattingen over de islam negatief zijn beïnvloed.''

Nederland moet de vrijheid geven om geloof te belijden en voor racisme is geen plaats, is de boodschap van Balkenende. ,,Er is in Nederland altijd ruimte geweest voor religies. Juist het CDA hecht eraan dat mensen voor hun geloof moeten kunnen uitkomen. Laten we asjeblieft ruimte geven aan elkaar en niet de weg opgaan van racisme en onbegrip.''

Maar of er in het onderhavige 'onderzoek' van Motivaction suggestief gewerkt is in de wijze van vraagstelling en of er een goed onderscheid gemaakt is tussen gevoel voor nederlandse etnische eigenwaarde en 'racisme' is volstrekt onduidelijk. Het onderzoeksbureau weigert helderheid te verschaffen. 

7 juni 2006

 

Zie in verband met de verloochening van het eigen volksbesef (de etnische categorie) het artikel van Erik van Goor over religie en etniciteit in Open Orthodoxie: Vrij baan voor genocide benevens zijn meest recente artikel Het racistische spook, als ook ons redactionele bericht in Tijdingen onder Balkenende vergist zich deerlijk


Weisglas lichtte Rita Verdonk beentje

Weisglas drong aan op spoed in zaak-Hirsi Ali
Uitgegeven op zaterdag 20 mei 2006 om 13:04:13

(Novum) - Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) heeft erop aangedrongen de resultaten van het onderzoek naar zijn partijgenote Ayaan Hirsi Ali snel openbaar te maken. Dit deed hij nadat minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) Weisglas al op de hoogte had gesteld van de uitkomst van het onderzoek. Dat meldt Weisglas zaterdag. De conclusie van Verdonk was dat Hirsi Ali niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Weisglas was maandag als Kamervoorzitter en niet als partijpoliticus aanwezig bij overleg met Verdonk over de naturalisatiekwestie rond Hirsi Ali. In verschillende media werd volgens Weisglas gemeld dat het ging om een bijeenkomst van de VVD-top. Weisglas vond het onjuist als de Kamervoorzitter op de hoogte was van het standpunt van de minister wanneer dit niet meteen aan alle Kamerleden werd gezonden.

Voor Hirsi Ali was de conclusie van Verdonk dinsdag reden per direct af te treden als Kamerlid en haar vertrek naar de Verenigde Staten te bespoedigen. Er ontstond ophef over de snelheid waarmee dit gebeurde. Collega-minister Gerrit Zalm (VVD) uitte hierop kritiek. Weisglas liet dinsdag weten dat hij 'uit het veld geslagen' was door het vertrek van Hirsi Ali.


AIVD informeerde VVD over Hirsi Ali in 2002

De inlichtingendienst AIVD heeft de top van de VVD al in 2002 ingelicht over de risico's met betrekking tot Ayaan Hirsi Ali. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zette vraagtekens bij de identiteit en het vluchtverhaal van het Tweede-Kamerlid, dat deze week opstapte.

Volgens bronnen van de Volkskrant blijkt dat uit een interne memo van de IND uit 2002. De VVD zou zich bewust zijn geweest van de risico's.

De memo maakt deel uit van een document dat minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt, nadat die daarom had gevraagd tijdens een spoeddebat over de nationaliteit van Hirsi Ali afgelopen woensdag (lees Verdonk buigt diep na harde kritiek Kamer).

'Ik ben Ayaan'
De vrijdagavond uitgezonden documentaire 'Ik ben Ayaan' van de Humanistische Omroep bevestigt de inhoud van de memo. Daarin blijkt ook dat de Somalische gemeenschap in Nederland van plan was een proces aan te spannen tegen Hirsi Ali wegens haar gelogen naam en geboortedatum. Ook hiervan was de top van de VVD naar verluidt op de hoogte.

In een interview met Theodor Holman uit 2002 vertelt zij over haar valse identiteit, waarvan de hele partij op de hoogte zou zijn. Ze maakte zich er zorgen over, omdat het een kamerlidmaatschap in de weg zou kunnen staan.

Toenmalig partijvoorzitter Bas Eenhoorn was op dat moment aan het uitzoeken wat er tegen te doen was. Overigens ontkent Eenhoorn in de Volkskrant contact te hebben gehad met de AIVD over Hirsi Ali.

Door Bas Benneker

Elsevier, zaterdag 20 mei 2006 10:27


 

Rechter: Kabinet bezorgt Beatrix problemen

Rechter Bob Wit, autoriteit in de rechtspraak op de Antillen, wijst het kabinetsplan om criminele jongeren terug naar de eilanden te sturen, met kracht van de hand.

Door onze redacteur Jos Verlaan

DEN HAAG, 20 APRIL. Het kabinet brengt koningin Beatrix in ernstige verlegenheid als het vasthoudt aan plannen voor een terugkeerregeling voor criminele Antilliaanse jongeren.

De koningin komt dan in een positie terecht waarin ze een wetsvoorstel moet ondertekenen dat flagrant discriminerend is voor inwoners van de Nederlandse Antillen en Aruba, terwijl het juist haar plicht is om discriminatie binnen het Koninkrijk te voorkomen.

Dat schrijft rechter Bob Wit van het Caraïbische Hof van Justitie in een advies aan de Antilliaanse Staten (parlement, red.) over het desbetreffende wetsvoorstel van minister Verdonk (Integratiebeleid, VVD). Wit geldt als autoriteit in de rechtspraak op de Antillen en de Caraïben. Hij was tot voor kort plaatsvervangend voorzitter van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op de Antillen en Aruba en was daarvoor rechter in Rotterdam. Het Caraïbische Hof van Justitie is het hoogste rechtsorgaan van de vijftien aangesloten landen in het Caraïbisch geed.

Koningin Beatrix is niet alleen het constitutionele hoofd van het Koninkrijk, maar ook van de regeringen van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Het is volstrekt onverantwoordelijk om haar een wetsvoorstel te laten tekenen waar de regeringen van Aruba en de Nederlandse Antillen zich fel tegen verzetten, aldus Wit. „Je kunt alleen maar hopen en bidden dat de Nederlandse regering de wijsheid zal hebben om een dergelijke situatie te vermijden.”

Volgens Wit dreigt Curaçao het ‘afvoerputje’ voor criminele jongeren te worden als Nederland vasthoudt aan Verdonk's plannen. Ze creëert met haar uitzettingsplannen, volgens hem, „thuislanden” waar het door Nederland verklaarde „uitschot dat we kwijt moeten” gedumpt wordt.

Wit legde op Curaçao het afgelopen anderhalf jaar honderden jonge veelplegers als alternatieve straf een zogeheten „eilandverbod” op. Ze mochten Curaçao niet verlaten, op straffe van het alsnog uitzitten van een onvoorwaardelijke celstraf. Maar volgens Wit is een dergelijk uitreisverbod in een kleine gemeenschap als Curaçao niet te vergelijken met de maatregelen die Verdonk nu voorstelt in Nederland. De negatieve effecten van het „dumpen” van criminele jongeren op Curaçao zullen een enorme impact met desastreuze consequenties hebben op een kleine lokale gemeenschap die toch al te kampen heeft met economische en financiële malaise.

Wit wijst op voorstellen van voormalig minister voor Integratiebeleid Nawijn (LPF) om criminele Marokkanen ondanks hun Nederlandse nationaliteit te verwijderen. Premier Balkenende noemde dat in 2002 in strijd met de Nederlandse Grondwet, memoreert Wit. „Blijkbaar zijn Antilliaanse en Arubaanse jongeren de enige groep met de Nederlandse nationaliteit die verbannen kunnen worden naar een homeland. Terwijl dat niet geldt voor Marokkaanse jongeren met een dubbele nationaliteit vanwege internationale verdragen. Dat is ipso facto discriminerend”, aldus Wit.

Gisteren oordeelde ook de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak negatief over Verdonk's wetsvoorstel. Met name het voorstel om verwijdering uit Nederland via het strafrecht mogelijk te maken, zal in de praktijk nauwelijks werkbaar zijn en ook weinig effect sorteren, aldus de raad in een advies aan het kabinet.

(Bron: NRC 20 april 2006)  


Rapport WRR ? Lariekoek en volksverlakkerij


Geert Wilders en de LPF hebben woedend gereageerd op de conclusies van een rapport dat de z.g. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) schreef over de islam in Nederland. De WRR beschuldigt Haagse politici van stemmingmakerij tegen de islam en roept op tot openlijke contacten met en zelfs steun voor terroristische islamitische bewegingen als Hamas, Hezbollah en de Moslim Broederschap.

Ook de VVD eist nog deze week een spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende (CDA) over het rapport. De regering is wettelijk verplicht een standpunt in te nemen ten aanzien van een advies van de WRR.

Lariekoek

WRR-onderzoeker Jan Schoonenboom (stuur hem een steunbetuiging via dit formulier) licht het rapport deze week toe in Elsevier (vlug naar de kiosk!) . In een interview gisteren noemde hij al de namen van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali als politici die zich schuldig zouden maken aan ‘islam-bashing’. Hirsi Ali reageerde woedend. ‘Dit is geen wetenschap maar kwakzalverij’. Ook Verhagen was not amused: ‘Onzorgvuldige lariekoek’, zo kwalificeerde hij het rapport.

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft met groot "onbegrip" gereageerd op de conclusies van de WRR, die pleit voor het openlijk aanhalen van de banden met islamitische terroristische bewegingen als de Palestijnse Hamas en de Moslim Broederschap in Egypte, en zelfs het verlenen van steun aan Hezbollah in Libanon.

De door onze belastingcenten rijkelijk gesubsidiëerde "onderzoeker" Jan Schoonenboom roept volgens het CIDI ‘de verdenking op linkse politiek te willen bedrijven onder de noemer van wetenschappelijke neutraliteit’ en verspeelt met zijn uitlatingen zijn ‘wetenschappelijke geloofwaardigheid’, schrijft het CIDI in een persbericht.

De WRR presenteerde maandag de eerste "wetenschappelijke" conclusies van het rapport ‘Dynamiek in islamitisch activisme’. Zie ook onze eerdere berichten over deze linksige miskleun. De WRR, die drie jaar werkte aan het onderzoek, zal het volledige rapport vandaag aanbieden aan minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA).

Overigens hebben de PvdA en Groenlinks positief gereageerd op de "opzienbarende" bevindingen van hun geestverwant Schoonenboom. Maar dat was natuurlijk te verwachten. Ook de talloze islam-clubjes in ons landje waren laaiend enthousiast.

(Bron www.democrates.net, 13-04-2006) 

 


Islamofiele wensdromen van WRR

(Elsevier.nl) Gerry van der List - De WRR, belangrijkste adviesorgaan van de regering diskwalificeert zich met naïef, tendentieus rapport dat de problemen van de politieke islam bagatelliseert.

Een van de obstakels voor een goed begrip van de islam vormen, vreemd genoeg, de islamologen. Dat zijn in de regel mensen die zich dusdanig met hun studieobject vereenzelvigen dat ze er geen kritiek op kunnen velen.

Het rapport ‘Dynamiek in islamitisch activisme’ dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vanmiddag presenteert, is zo’n deprimerend voorbeeld van propaganda verpakt als wetenschap. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering ergert zich aan sombere berichten over de politieke islam en wil als reactie alleen de zonzijde belichten.

Dat betekent dat in een beschouwing over een kwarteeuw islamitische revolutie in Iran alle aandacht gaat naar een enkele liberale denker, dat terroristische organisaties als Hamas worden beschreven als fijne democratiseringsbewegingen, dat de sharia wordt aangeprezen omdat de islamitische wet past bij de behoefte aan een harde hand. De selectie van feiten is tendentieus, elk probleem wordt gebagatelliseerd, de analyse legt het af tegen wensdromen.

Onjuist, onzakelijk en ergerlijk is de suggestie van de WRR dat kritiek op de islam automatisch valt terug te voeren op islamofobie en onwetendheid. In Nederland behoren publicist Afshin Ellian en Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) tot de belangrijkste critici, twee uit moslimlanden gevluchte intellectuelen die onmogelijk van een gebrek aan kennis kunnen worden beticht. De VVD-politicus schreef zaterdag een lezenswaardig essay in de Volkskrant over de radicale islam waarin ze diegenen die kost wat kost verzoening willen met fundamentalisten, met een term van Winston Churchill omschreef als ‘schapen in schaapskleren’.

Dat is ook een mooie typering van de islamofielen van het Haagse adviesorgaan dat zich geheel ten onrechte laat voorstaan op zijn wetenschappelijkheid.


(Bron: Elsevier, 12 april 2006}Rotterdam: zwart zit links, blank rechts

 

Bron: Volkskrant - De PvdA Rotterdam had één strategie: de stemmen van de allochtone kiezers trekken. Het succes blijkt nu een nadeel: cliëntelisme ligt op de loer en hoe moet het met het college?

‘We zijn bijvoorbeeld naar de Mevlana-moskee gegaan en we hebben ze uitgelegd dat ze deze ene keer geen CDA moesten stemmen, omdat ze Leefbaar Rotterdam er dan gratis zouden bijkrijgen. Nou, dat snapten die mannen wel, hoor.’

Aan het woord is Tom Harreman, deelraadsvoorzitter voor de PvdA in Delfshaven. Hij legt uit hoe de PvdA allochtonen heeft bewogen afgelopen dinsdag massaal naar de stembus te gaan én PvdA te stemmen. De strategie was zo’n succes dat het Harreman bijna zijn plaats in de gemeenteraad kostte.

Want de ene na de andere allochtone PvdA-kandidaat schoot dinsdag op voorkeurstemmen omhoog. Van de eerste elf PvdA-raadsleden zijn er straks liefst negen van allochtone komaf. Zo duikelde nummer 4, voormalig fractieleider Bert Cremers, naar plek 12.

Harreman zag zichzelf terug op de 19de plek. Zijn collega in het dagelijks bestuur van Delfshaven, Carlos Gonçalves, ging dankzij voorkeursstemmen van de 28ste naar een 8ste plaats. Maar Gonçalves wil helemaal niet in de raad. Hij stond op de lijst als lijstduwer. Hij heeft zijn zetel inmiddels geweigerd en wordt nu ’s lands eerste deelraadburgemeester van Kaapverdiaanse afkomst. Mooi, vooral voor Harreman. Want die schuift daardoor op naar de 18de en laatste PvdA-zetel in de raad.

De Rotterdamse gemeenteraad zal voortaan in een oogopslag duidelijk maken, wat er dinsdag in Rotterdam is gebeurd: links van de burgemeester zit de gekleurde fractie van de PvdA, rechts zitten de autochtonen van Leefbaar Rotterdam.

De PvdA vertegenwoordigt zwarte deelgemeenten als Charlois en Delfshaven; Leefbaar Rotterdam vooral blanke deelgemeenten als Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek.

Sociologen en politicologen zien een aantal voordelen van wat er in Rotterdam is gebeurd. Het was een feest voor de democratie, in de zin dat de opkomst nog hoger was dan in 2002. Toen wist Pim Fortuyn veel autochtone stemmers – vaak voor het eerst – naar de stembus te krijgen. De opkomst was destijds 55 procent.

De opkomst onder allochtonen bleef toen echter onder 40 procent steken. Ditmaal wist de PvdA ook hen enthousiast te krijgen voor de verkiezingen. Liefst 49 procent van de allochtone kiezers kwam stemmen; de opkomst klom tot boven 58 procent. De Rotterdamse kiezers zijn in vier jaar tijd dus goed wakkergeschud.

Maar er kleven hieraan ook nadelen, waarschuwen de deskundigen. Cliëntelisme ligt op de loer; veel allochtone kiezers verwachten iets terug van degenen die zij met voorkeurstemmen in het zadel hebben geholpen. Zo gaat dat in het thuisland immers ook.

Dezelfde polarisatie die zo’n hoge opkomst mogelijk maakte, staat nu een coalitie in de weg. Leefbaar Rotterdam-voorman Marco Pastors noemt de kans op samenwerking met de PvdA ‘nul’ en wil zelfs geen oriënterend gesprek voeren. Hij gaat liever oppositie voeren en intussen bouwen aan een landelijke partij.

Dat alles stelt PvdA-leider Peter van Heemst voor een probleem. Alle combinaties zonder de Leefbaren zijn fragiel. Een deel van zijn partij wil dolgraag een coalitie ‘over links’, de landelijke leiding huivert van die gedachte. De VVD wil vooralsnog helemaal niet en het CDA ziet weer niks in de SP.

10 maart 2006, Leefbaar Rotterdam

 


Slappe knieën van Europa

7 februari 2006

Cartoonkwestie: er is amper geschoten, of de witte vlag is al gehesen

Syp Wynia

De reactie van westerse regeringen op de cartoonkwestie is uitermate teleurstellend. Vooral die van de landen van de Europese Unie en de Europese instituties die doorgaans zulke grote pretenties hebben als het gaat over de verdediging van de westerse waarden.

Individuele regeringen van de EU bleken niet solidair met collega-lidstaat Denemarken of kritiseerden - zoals de Britse - de media in andere landen. De Europese Commissie maakte het al helemaal bont door in reactie op de intimidatie uit het Midden-Oosten met een plan te komen om een vrijheidsbeperkende 'gedragscode' voor media in te stellen. En de premier van Turkije, kandidaat-land van de Europese Unie, viel wederom door de mand. De 'seculiere rechtsstaat' Turkije beschouwt de buiten zijn land gepubliceerde plaatjes van Mohammed als 'aanval op onze spirituele waarden'.

De cartoon-kwestie maakt, niet voor het eerst, maar deze keer wel erg pijnlijk, zichtbaar dat de westerse waarden van vrijheid en recht door de beheerders ervan maar al te gemakkelijk te grabbel worden gegooid - ook op het altaar van de dialoog, een altaar dat maar al te vaak omlijst wordt met de zwaarden van de intimidatie. De door geen enkele rechter onrechtmatig verklaarde Mohammed-tekeningen zijn na de opgehitste rellen voor Westerse autoriteiten toch aanleiding tot censuur-oproepen, waarbij zij niet uitgaan van het eigen recht, maar hengelen naar islamitisch recht.

Zo slap zijn de knieën nu, zoveel is de waardengemeenschap Europa waard: er is amper geschoten, of de witte vlag is al gehesen. Als Europa in deze kwestie niet snel de rug recht en de EU-landen niet snel alsnog zij aan zij gaan staan tegen de onvrijheid, is ook de terrorismebestrijding een papieren tijger. Dan heeft de terreur al gewonnen.

lees ook: Leon de Winter Terug naar duisternis en stilte  

 


Moslims waarschuwen Denen voor lot Theo van Gogh


Een Britse groep moslims heeft de Denen gewaarschuwd dat ze hetzelfde lot als Theo van Gogh staat te wachten. De radicale islamieten beriepen zich op de Koran, waarin zou staan dat iedereen moet worden gedood die een profeet beledigt.

Een woordvoerder van de extremistische beweging Al Ghurabaa, dat Londen als thuisbasis heeft, waarschuwde de Denen het dreigement van de moslims serieus te nemen. Dat zei hij in de Deense krant Politiken. Al Gharubaa heeft aangekondigd vandaag voor de Deense ambassade in de Britse hoofdstad te gaan demonstreren.

Moslims zijn boos vanwege Deense cartoons.

Woede
Ook in andere landen hebben moslims hun woede geuit over de Deense spotprenten. In de Indonesische hoofdstad Jakarta drongen vanmorgen honderden radicale moslims de Deense ambassade binnen. Vervolgens trok de groep door naar het gebouw van de krant Rakyat Merdeka, die een van de gewraakte cartoons enige tijd op zijn website had.

Donderdag omsingelden gewapende Palestijnen het kantoor van de Europese Unie in Gazastad. Ze willen dat de EU het kantoor sluit omdat diverse media in Europese landen de spotprenten ook hebben afgedrukt. Ze deden dat als steunbetuiging aan de Deense collega's. Bekijk de prenten hier.

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen weigert om namens zijn regering excuses te maken, vanwege het in Denemarken en in gans Europa geldende recht van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Aanslagen
Eerder op de dag gaven het Palestijns Verzetscomité en de Al Aqsa Martelarenbrigades een verklaring uit waarin ze dreigden met aanslagen tegen inwoners van de landen waar de spotprenten afgedrukt zijn. Ze zeiden dat het specifiek gaat om Noren, Denen en Fransen die zich in de Palestijnse gebieden bevinden (lees Palestijnen omsingelen EU-kantoor om cartoons).

De Deense premier doet er wel alles aan om de gemoederen tot bedaren te brengen. Op de Arabische zender Al Arabia legde hij het Deense standpunt uit. Maar excuses maken voor de gewraakte cartoon weigerde hij pertinent. Ook wil de premier vrijdag met alle buitenlandse regeringsvertegenwoordigers in zijn land praten over de rel (lees ook Protesten na cartoons profeet Mohammed).

Respecteren
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid geuit over de grote onrust in de moslimwereld over de cartoons. Annan riep iedereen op de grondbeginselen van elk geloof te respecteren. 'Meningsverschillen over geloofskwesties en culturele gewoontes moeten door vreedzame dialoog en wederzijds respect worden opgelost,' zei hij.

Lees ook de weblog van Leon de Winter De zwarte vaandeldragers van de islam

Publicatiedatum: 3 februari 2006


Die hypocrieten die het onzin vinden het gebruik van het Nederlands op te leggen in het openbare leven

De stad Rotterdam heeft een gedragscode opgesteld voor de omgang tussen burgers in het sociale leven, met als één van zeven regels de verplichting om in het openbare leven Nederlands te spreken (http://www.nrc.nl/binnenland/article132676.ece). De Nederlandse minister van inburgering, Mw. Rita Verdonk, wil een dergelijke regel in heel (Staats)Nederland invoeren (zie http://www.volkskrant.nl/denhaag/1137995840769.html en http://www.nrc.nl/binnenland/article134047.ece).

Zoals te verwachten was, komt hiertegen natuurlijk protest. Chokri Mahassine bijvoorbeeld: "Chokri Mahassine (SP.A) moet hardop lachen als we hem bellen voor een reactie. ,,Dit is te idioot voor woorden. Je reinste onzin. Nederland is geëvolueerd van een dictatuur van de verdraagzaamheid naar een dictatuur van de onverdraagzaamheid. Dergelijk voorstel is een democratie onwaardig. Wie heeft er nu zaken mee welke taal ik spreek op straat? "

Wel, een dergelijke verplichting reglementair opleggen is inderdaad nonsens. Maar de meeste tegenstanders zijn grote hypocrieten. De regel is namelijk een consequente toepassing van het discriminatieverbod dat de hele politiek correcte goegemeente bij wet heeft opgelegd in omzeggens alle aspecten van het openbare leven.

De grote meerderheid van gelijkheidsfundi's die ons parlement beheerst, heeft in art 2 § 4 van de Wet van 25 februari 2003 laten inschrijven dat "Elke vorm van directe of indirecte discriminatie is verboden bij het verspreiden, het publiceren of het openbaar maken van een tekst, een bericht, een teken of enig andere drager van discriminerende uitlatingen; de toegang tot en de deelname aan, alsook elke andere uitoefening van een economische, sociale, culturele of politieke activiteit toegankelijk voor het publiek."  Ook Mahassine is een groot voorstander van dat soort idiote, dictatoriale en een democratie onwaardige wetgeving. Want wie heeft er nu zaken mee met wie ik een vereniging wil vormen, aan wie ik mijn eigendom wil verhuren of verkopen, wie ik als werknemer in dienst wil nemen, wie ik binnenlaat en wie niet ?

Wanneer men in het nederlands taalgebied buiten de strikte privé-kring, in het openbare leven dus, een andere taal gebruikt dan het Nederlands, aankondigingen en informatie verspreidt die niet tegelijkertijd ook in het Nederlands wordt verspreid, dan sluit men het grootste deel van de bevolking van deze communicatie uit. Het gebruik van vreemde talen is een discriminatie van autochtonen wegens hun nationale of etnische afstamming. Met andere woorden, volgens de voorgewende ethiek van de linkerzijde is het een vorm van racisme.

Maar het gaat natuurlijk om een voorgewende ethiek, want het typische aan alle zogezegde antidiscriminatie-wetgeving is dat ze altijd discrimineert, en meestal - niet altijd - in één welbepaalde richting. Positieve discriminatie noemen ze dat dan .

Verlos ons alstublieft van politici die het gebruik van het Nederlands in het openbare leven willen opleggen of enig andere discriminatieverbod in het openbare leven. Laat dat maar aan de samenleving zelf over. En dat laatste wil zeggen: laat iedereen de vrijheid om anderen juist wel te discrimineren indien ze niet het Nederlands gebruiken. Of omgekeerd. Dat is nu eenmaal het wezen van de fundamentele vrijheden. En dus iets waar de overheid zijn handen moet van afhouden.

Voor alle duidelijkheid: het gebruik van talen in de openbare dienst is wettelijk geregeld en moet dat voor mij in de gegeven omstandigheden in Vlaanderen en Brussel ook blijven. Gehaaide linksen maken hiervan misbruik om door middel van een perverse verschuiving in het woord 'openbaar' het "openbare leven" tussen privé-personen, in de privé-sector of op straat, gelijk te stellen met de openbare sector of openbare dienst. Een gelijkstelling die echter neerkomt op een afschaffing van de civil society - dé eigenschap van het "reëel existerende socialisme".


Matthias Storme, 29 januari 2006

 


Hoe anti-nationaal wil de AIVD uitpakken?

AIVD: Rechtse gabbers bedreigen orde

Rechtse gabbers , die ook wel Losdale-jongeren worden genoemd, zijn een steeds grotere bedreiging voor de openbare orde. Maar de dreiging is nog niet zo groot, dat de democratische rechtsorde in gevaar is. Dat staat in een rapport van de AIVD. 

De meetse gabberszijn volgens de AIVD niet rechts-extremistisch. Wel leven er onder hen gevoelens van nationalisme en vreemdelingenhaat. Ook provoceren ze met symbolen, uiterlijk en taal.

Die provocerende houding leidt geregeld tot botsingen met allochtone jongeren. Op den duur kan daardoor de democratie in gevaar komen, zegt de AIVD. 

Bron: NOS Teletekst woendag 18 jan 2006, Den Haag

Nederlandse jongeren neigen volgens onze gezagselite naar extremisme als ze uiting geven aan volksverbondenheid, terwijl allochtone jongeren die zulks doen, voor hun verdrukte cultuur op de bres zouden staan.

 


Olie voor immigratie

23-12-2005 uit www.democrates.net

Op gevaar af dat u uw buik inmiddels boordevol heeft van gezeik over de multiculturele samenleving, wil ik u toch iets vertellen wat u nog niet weet. Namelijk dat de massale moslim-immigratie naar West-Europa niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Zij is een rechtstreeks gevolg van een Europese richtlijn, die in 1975 geruisloos is bekokstoofd.

Aanleiding was de oliecrisis van 1973. Uit angst dat de oliekraan voorgoed dicht zou gaan, is toen op Europees niveau besloten om een “Euro-Arabische Dialoog” op gang te brengen met de OPEC-landen. Deze EAD kreeg een permanent hoofdkwartier in Parijs, en organiseerde overal ter wereld congressen, waar afgevaardigden van de toenmalige EEG zich beijverden om de Arabische olieboeren te vriend te houden.

In juni 1975 rolde daar een convenant uit, waarvan wij nu met z’n allen nog steeds de zure vruchten plukken: 200 zaakgelastigden namen in Straatsburg, met algemene stemmen, een resolutie aan. Uit naam van de hele toenmalige Europese gemeenschap. Het was een tijd van moordende consensus: in heel West-Europa waren toen sociaal-democraten aan de macht, en van oppositie was nauwelijks sprake. De geestelijke vader van de tekst, de Belg Tijl Declercq, mocht dan een christen-democraat zijn, hij was ook zo links als een deur, en een warm voorstander van totalitarisme. Hij ijverde bijvoorbeeld ook driftig voor innige vriendschapsbanden met de Sovjet-Unie. Het is deze Resolutie van Straatsburg (onthoud die naam!) waarvoor Pim en Theo met hun leven hebben geboet, zou je kunnen zeggen.

In het document belooft de EEG om voortaan de Arabische immigratie actief te bevorderen, en de nieuwkomers ruim baan te geven om hun cultuur naar Europa te exporteren. De tekst benadrukt “de grote verrijking, die het Arabisch cultuurgoed ons te bieden heeft, vooral op het gebied van normen en waarden”, en draagt de lidstaten op om aan de verspreiding “de hoogste prioriteit” te geven.

De pers moet worden ingeschakeld “om een gunstig klimaat te scheppen voor de immigranten”, en de academische wereld moet worden gemotiveerd “om de nadruk te leggen op de positieve bijdrage van de Arabische cultuur aan de ontwikkeling van Europa”. Geld moet worden uitgetrokken om de oprichting van moskeeën, islamscholen, centra voor Arabische cultuur en wetenschappelijke instituten ter bestudering van de Islam te stimuleren. Het staat allemaal zwart op wit. Sinds 1975. Dankzij ons onvolprezen Europarlement.

Verrek, nou begrijp ik ineens waarom Wouter Bos van mening is dat er “meer moskeeën bijgebouwd moeten worden”! Geen wonder dat Samir Azzouz steeds wordt vrijgelaten: als er iemand bezig is de Arabische way of life te exporteren is hij het wel, geef toe, en wij hebben zwart op wit beloofd daaraan de hoogste prioriteit te geven! Het verklaart ook waarom zelfs Beberkindertjes hier – voor het eerst van hun leven – Arabische les kregen, bij wijze van “onderwijs in eigen taal”. Andere smaken hadden we namelijk niet.

Het verklaart ook waarom er hier te lande al tien jaar een literatuurprijs bestaat, waarvoor uitsluitend auteurs met een Marokkaanse of Arabische achtergrond in aanmerking komen. De “El-Hizra-prijs” heet dat ding, en hij wordt gefinancierd door het Rijk. Als je hem wint wordt je manuscript op staatskosten uitgegeven, en je krijgt een geldbedrag. Alles is welkom, ook song- en rapteksten, mits het maar door Marokkanen of Arabieren is vervaardigd.

Zelfs als je Nederlands niet machtig bent is dat geen bezwaar: dan lever je je proza gewoon in het Arabisch of Tamazight in. Sinds 1992 zijn er zo 70 auteurs bekroond. Het is dit “steuntje in de rug”, zoals de El Hizra website het uitdrukt, waaraan schrijvers als Abdelkader Benali, Khalid Boudou en Mohammed Benzakour hun carrière danken.

Met name Benzakour bleek al spoedig een kat in een zak te zijn: medio 2001 werd hij er bij de Volkskrant als columnist uitgegooid wegens plagiaat. Maar sindsdien heeft hij er zowaar alweer twee nieuwe prijzen bijgekregen: de Zilveren Zebra 2001 - “wegens zijn opvallende, in enkele jaren opgebouwde oeuvre” (zeer opvallend, zegt u dat wel) - en de Journalisten Vredesprijs 2005. Plagiaat of niet, de verbreiding van het Arabisch cultuurgoed krijgt hier inderdaad de hoogste prioriteit, dat is een ding wat zeker is. Nederland is nou eenmaal altijd het braafste jongetje van de klas geweest als het op Europese richtlijnen aankwam.

Jarenlang heb ik me afgevraagd hoe het mogelijk was dat onze autoriteiten, zonder uitzondering, allemaal letterlijk dezelfde zoetsappige cliché’s bezigden als het over moslim-immigratie ging. Niet alleen hier, maar in heel West-Europa! Nooit eerder, zelfs niet toen half Suriname naar de Bijlmer verkaste, had ik er eentje horen lullen over “onderwijs met behoud van eigen taal en cultuur”, of “verrijking van de samenleving”. En nu deden ze het ineens allemáál! Ze leken wel gehypnotiseerd!

Maar nu begrijp ik het: ze voeren al 30 jaar gehoorzaam de Resolutie van Straatsburg uit! Het is Europees beleid! Oil voor Immigration, als het ware! Voor zover ik nog niet islamofoob was, ben ik het nu. Eurofoob was ik al lang, en terecht, dat blijkt maar weer. Heer ontferm u over ons, en over de zelfmoordmaniakken in ons Europarlement.

(Voor wie geïnteresseerd is in bronnen: lees “Eurabia, The Euro-Arab Axis” van de schrijfster Bat Ye’or (Uitg. Associated University Presses, Cranbury, New Jersey, ISBN 0-8386-4077). Het is zo goed gedocumenteerd met registers en voetnoten dat het voor de leek bijna onleesbaar is. Verder heeft Oriana Fallaci erover geschreven (in “De Kracht van de Rede”, als ik me niet vergis), en wie op Google “Tijl Declercq” intikt, kan ook zijn hart ophalen.)

Pamela Hemelrijk

 

22 december 2005.

Betreft artikel 'Olie voor immigratie' van Pamela Hemelrijk

Geachte redactie,

De heer Paul Belien heeft in 'The American Conservative' van 5 december 2005 een groot artikel geschreven 'The Battle for France', waarin eveneens aandacht wordt besteed aan de resolutie van Straatsburg, die in het artikel Olie voor immigratie van Pamela Hemelrijk aan de orde komt. Mogelijk is Hemelrijk zo aan haar info gekomen.

Omdat de tekst van Pamela Hemelrijk over de juridische status niet helder is, heb ik daarover aan Paul Belien een vraag gesteld. Hierna volgt het antwoord, dat ik van hem heb ontvangen. Mochten er vragen over de juridische status worden gesteld, dan biedt dat een goede basis voor beantwoording:

------------------------------
Geachte heer,

De Straatburgse resolutie van 1975 is een tekst die aangenomen werd door de parlementaire associatie voor Europees-Arabische samenwerking. Dit is geen officiële organisatie van de Europese instellingen. Er gaat bijgevolg geen enkele bindende wettelijke kracht van uit. Het was een oproep van 200 parlementsleden aan de regeringen van hun respectievelijke landen. Die hielden er echter (helaas) rekening mee aangezien het om politici van alle ideologische strekkingen ging.
Auteur van de resolutie was het toenmalige (zeer linkse) Belgische christendemocratische parlementslid Tijl Declerq (thans overleden). U vindt meer hierover in een artikel van Bath Ye'or (ze spelt de voornaam Tijl echter foutief als "Tilj"):

m vr gr

Mr. dr. Paul Belien
België
--------------------------------

Met vriendelijke groeten,

Mr.drs. J.J. v.d. Gulik

zie ook: The birth of Eurabia


Koole noemt benadering Pastors xenofoob

 

(Novum, 13 november 2005) - Voor Ruud Koole, voorzitter van de PvdA, heeft de uitspraak van de afgetreden Rotterdamse wethouder Marco Posters een xenofobe lading. Dat zei hij in het televisieprogramma Buitenhof. Pastors stapte deze week op nadat hij in een interview had laten blijken dat criminele moslims hun daden vaak rechtvaardigen vanuit hun geloof. Daarmee neemt hij ook afstand van zijn partijgenoot en voorzitter van de PvdA-fractie in Rotterdam Peter van Heemst. Hij zei dat hij het zelf net zoals Pastors had kunnen zeggen.

De discussie over de rechtvaardiging van criminele daden mag best gevoerd worden, zegt Koole. "Wat we van Pim Fortyun hebben geleerd, is dat je geen onderwerp onbespreekbaar moet maken."

Wouter Bos, fractievoorzitter van de sociaal-democraten in de Tweede Kamer, zei eerder al het oneens te zijn met de uitspraken van Pastors, maar het goed te vinden dat de afgetreden wethouder de discussie over het onderwerp wilde aangaan. "Het gaat om de vraag of moslimjongeren zich in Nederland thuisvoelen", zegt Bos. Hij hoopt op een 'volwassen en inhoudelijk debat' met Leefbaar Rotterdam in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Hij prees de partij voor de 'goede dingen' die in de afgelopen jaren in de stad gedaan zijn.

Pastors moest dinsdag opstappen nadat een motie van GroenLinks werd gesteund door het CDA, dat samen met Leefbaar Rotterdam en VVD in het college van de Havenstad zit. De christen-democraten steunden de motie niet vanwege de inhoud van Pastors' uitspraken, maar omdat de wethouder eerder had beloofd niets meer over moslims te zeggen.

 


Bolkestein heeft spijt van de euro


"Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik mijn partij misschien niet aanbevolen om voor de muntunie te stemmen." Dit zegt voormalig VVD-leider Frits Bolkestein in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum van deze week. Bolkestein ergert zich aan de manier waarop grotere lidstaten de afgesproken begrotingsregels naleven. Hij betwijfelt of de euro op den duur stand zal kunnen houden. "Ik hoop van wel, maar het wangedrag van vooral Frankrijk, Duitsland en Italië maakt dat onzeker."

Volgens Bolkestein is het "geknoei" met de criteria voor de monetaire unie, één van de redenen waarom Nederlanders begin juni tegen de Europese Grondwet hebben gestemd. "Nederlanders waren zeer gehecht aan de gulden en nu voelen ze zich genept. Ik voel me ook genept. Toen het onderwerp in de Tweede Kamer werd behandeld, heb ik het debat erover zelf gevoerd. Wim Kok zei over de criteria voor het stabiliteitspact: 'die zijn in marmer gebeiteld en hangen boven mijn bed'. Een goochemerd zei toen: 'nu maar hopen dat het touwtje stevig genoeg is'."

Als politiek leider van de VVD adviseerde Bolkestein zijn fractie destijds voor de euro te stemmen. "Men kan tegen mij zeggen 'dat was dan naïef van u'. Dat is een terecht verwijt, maar het helpt ons nu niet. Als de vergrijzing straks toeslaat, staat de euro de echte test te wachten. De Italiaanse pensioenen zijn niet zo makkelijk te betalen. Men zal in Italië de neiging hebben om geld te lenen en dat zal de gemeenschappelijke munt nog verder verzwakken."

In het interview met Forum toon de voormalig Europees Commissaris zich niet verrast door het afwijzen van de Grondwet door de Nederlandse bevolking. Bolkestein vindt dat er een "nieuw verbeterd verdrag" moet komen, dat per onderdeel moet worden uitonderhandeld door de lidstaten "zonder al die dikke woorden, zonder het een grondwet te noemen, want dat is het gewoon niet." Een brede maatschappelijke discussie over Europa noemt Bolkestein "onzin". "Dat is een zwakke manier om zaken af te schuiven."

Forum , 6 oktober 2005


Gouden woorden

 

'Bouwen en slopen vragen extra inspanngen en kwaliteiten' - Wim van Leeuwen, voorzitter van Aedes, de koepel van woningcorporaties

 

NRC Handelsblad, 25 augustus 2005, door Gerrit Komrij

 

Vergaderen en voor je zelf opkomen luidde de leus van een generatie. Al vergaderend en voor zichzelf opkomend bracht die generatie inmiddels een legioen van uitvreters voort. Ze vergaderden ondergronds en hun assertiviteit vermomden ze als emancipatie, zodat ze lange tijd onopvallend hun gang konden gaan. Pas de laatste tijd wordt de ware omvang van het legioen duidelijk. Over ongetelde nutteloze vergaderaars beschikken we, over ongetelde overbodige bestuurders.

Allen met een topsalaris, want ze vergaten geen moment voor zichzelf op te komen.

Directeurtjes van nutsbedrijven, directeurtjes in de gezondheidszorg, welzijnsdirecteurtjes, cultuurdirecteurtjes.

Nu weer de kudde directeurtjes van wo­ningcorporaties die blijkt rond te grazen op de collectieve weide, allen met inkomens van twee tot drie ton, exclusief pensioen­bijdrage, exclusief bonussen, exclusief dienstauto.

We blijken ons steeds weer in het aantal uitvreters te vergissen.

Mijn respect voor het Nederlandse volk groeit met de dag. Dat volk moet een huiveringwekkend bedrag aan belasting opbrengen voor die snuiters.

"Een woningcorporatie is een publieke organisatie, met de belangrijke taak betaalbare woningen aan te bieden", lees ik in de krant.

Directeuren van woningcorporaties zijn eigenlijk filantropen, begrijp ik. Dure filantropen.

Veel verdienen kan ik iedereen aanbevelen, al moeten de meesten van ons er wel iets voor doen. Deze directeurtjes worden sla­pend rijk omdat ze toevallig op de drie­sprong snurken waar publieke dienst, pu­blieke ruif en publieke overbodigheid samenkomen.

Verplegers verzorgen voor een hongerloontje de zieken. Maar de gezondheidsdirecteuren strijken de poen op. Vrijwilligers verrichten het werk in de zorg. Maar wie had in zijn stoutste dromen kunnen vermoeden dat er fabelachtig betaalde directeuren vrijwilligerswerk bestaan?

Je hebt zelfs een directeur van de koepel­vereniging van directeuren van vrijwilligerswerk.

Nietsnut leidt mantelorganisatie van nietsnutten.

Welke fantoomarbeid verrichten direc­teuren van woningcorporaties? Ze vergaderen. Ze stellen de regels voor hun beloning vast. Ze overkoepelen. Ze incasseren.

En ze tarten opnieuw onze fantasie. In hun beloningsreglement namen de corpo­ratiedirecteuren een sloopbonus op. Sloop­bonus! Hoe meer er door de corporatie wordt gesloopt, hoe hoger het inkomen van de directeur.

Er waart een sloopvirus door Nederland.

Zo'n bonus bestaat enkel om het onder­nemerschap te prikkelen, verzekert ons Wim van Leeuwen, voorzitter van Aedes, de koepelvereniging van woningcorporaties. De topnietsnut, zeg maar, van de topverdieners. Slopen vergt volgens hem nu eenmaal "extra inspanningen en kwaliteiten".

Van de slopers, dacht ik. Niet van de directeuren.

 

Gerrit Komrij

 

Status van politieke paria voor de SGP


Goed als minister Remkes in beroep gaat tegen verbod op SGP-subsidie

De staat mag de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vanaf 2006 geen subsidie meer geven omdat vrouwen geen volwaardig lid van die partij kunnen worden, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De rechter baseert zich vooral op het VN- vrouwenverdrag, dat overheden onder meer oplegt om de verkiesbaarheid van vrouwen te waarborgen.

Het is een in principieel opzicht verregaande uitspraak. Al is de uitspraak ook weer niet heel principieel, omdat de SGP zelf niet verboden wordt, maar in de eerste plaats een concurrentienadeel oploopt in vergelijking met andere politieke partijen die hun subsidie houden.

Waar de rechter vindt dat de staat partijen die vrouwen uit hun besturen en van hun kieslijsten weren geen recht hebben op overheidssteun kiest de rechter voor het anti- discriminatiebeginsel ten koste van de vrijheid van vereniging en vergadering. Die laatste grondrechten worden daarmee feitelijk beperkt.

Dat is nogal wat, al was het maar omdat de SGP in 1918 nou juist is opgericht om zich op principiële gronden te kunnen te verzetten tegen de invoering van het vrouwenkiesrecht. Hoezeer je ook tegen de SGP-opvatting over de inperking van de rol van de vrouw kunt zijn, het is tegelijkertijd ook onbevredigend dat een partij die een dergelijk standpunt inneemt in een achterstandspositie wordt geplaatst ten opzichte van partijen die er anders over denken.

De SGP-opvatting mag een laakbare zijn, maar ook die opvatting zou op gelijke basis als socialistische, liberale en andere opvattingen een rol in het politieke debat moeten kunnen spelen. Wat ook wringt, is het zinspelen van de Haagse rechter op de eventuele opkomst van islamitische partijen, wat de indruk wekt dat de SGP nu alvast moet bloeden om in de toekomst een islamitische partij die de rol van vrouwen wil inperken te kunnen dwarsbomen.

Het is ook daarom goed als VVD-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken inderdaad, zoals hij overweegt, in hoger beroep gaat, opdat hogere rechtsinstanties deze principiële kwestie kunnen heroverwegen.
 
Syp Wynia, 8 september 2005
 
zie ook:

Trouw, deVerdieping dossiers - Door vonnis krijgt de SGP een pariastatus toegedeeld
VNO-voorzitter onder vuur

 
29-08-2005

Tientallen Nederlandse ondernemers doen vandaag aangifte gedaan tegen voorzitter Wientjes van VNO-NCW. Voor deze actie is door ondernemers uit meerdere politieke partijen de actiegroep 'stop discriminatie ondernemers' opgezet.

De aangifte is gedaan wegens rassendiscriminatie door Wientjes bij zijn voorstel om speciale leningen voor ‘allochtonen’ in te stellen. Volgens de ondernemers moeten alle ondernemers gelijk worden behandeld en hebben alle kleine starters moeilijkheden om rond te komen en eventueel een lening te krijgen. Dat juist VNO-NCW dit voorstel doet vinden de ondernemers ongelofelijk. Ook is een email/bel actie opgang gekomen richting de voorzitter van VNO-NCW, waarbij ondernemers hun ongenoegen uiten.

Michiel Smit, gemeenteraadslid en ondernemer, heeft al tientallen ondernemers bereid gevonden om ook aangifte te doen tegen Wientjes. Over het voorstel zegt Smit: “In eerste instantie denk je dat het van een of andere linkse club vandaan komt die toevallig dezelfde naam heeft als de ondernemersorganisatie. Maar het blijkt wel degelijk de vereniging van Nederlandse ondernemers te zijn. Wat willen ze? Dat het ministerie garanties geeft voor allochtone ondernemers. Nu is het zo dat elke kleine ondernemer moeilijk een lening krijgt bij de bank. Waarom nu speciaal voor allochtonen? Ik snap helemaal niet waarom VNO-NCW dit doet. Volgens mij is het juist oneerlijke concurrentie die ze organiseren ten opzichte van ‘Nederlandse’ ondernemers. Het is nu al zo dat Nederlandse winkeliers beter worden gecontroleerd dan vreemdelingen. En dan ook nog garanties door de overheid? Schande! Voorzitter Wientjes van VNO-NCW moet een hoed met ezelsoren op voor dit voorstel”

 


Schuld aan Srebrenica ?


Op 11 juli jongstleden was het precies 10 jaar geleden dat de enclave Srebrenica in handen viel van de Serviërs. De val luidde een menselijk drama in, waarbij mannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen, en vervolgens in koele bloede werden vermoord. De Nederlandse vredestroepen, die namens de Verenigde Naties (V.N.) de enclave beheerden, krijgen sindsdien de zwarte piet toegespeeld. Dit artikel beschrijft onder welke omstandigheden Srebrenica viel, en gaat na of de voornoemde beschuldiging wel terecht is.

Het uiteenvallen van Joegoslavië

De burgeroorlog in Bosnië midden jaren negentig was een rechtstreeks gevolg van het uiteenvallen van Joegoslavië. Deze multi-etnische en multireligieuze republiek kon de spanningen van zoveel bevolkingsgroepen binnen haar grenzen niet aan en viel uiteen langs culturele scheidslijnen. Slovenië kon zich relatief vreedzaam afscheiden doordat het cultureel een homogeen gebied vormde, maar Kroatië daarentegen werd een slagveld tussen de Kroaten en de aldaar wonen de Servische minderheden.

Toen de oorlog in Kroatië verzandde in een bloedige stellingenoorlog roken de Bosnische moslims hun kans om zich los te maken van het reeds verzwakte Joegoslavië. Hiermee werd de lont in het multiculturele kruitvat Bosnië geworpen, waar maar liefst drie verschillende etnische bevolkingsgroepen wonen. Elke bevolkingsgroep heeft bovendien een eigen godsdienst, wat de tegenstellingen verder verscherpt. Er ontstond een burgeroorlog, die met grootschalige etnische zuiveringen gepaard ging.

Vredesoperatie in Bosnië

De grimmigheid van de burgeroorlog in Bosnië en het feit dat het een oorlog op Europees grondgebied betrof, zorgden ervoor dat de landen van de N.A.V.O. rond de tafel gingen zitten om een verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Er werd een wapenembargo ingesteld en men besloot een mandaat te vragen van de Verenigde Naties om vredestroepen te stationeren. Deze vredestroepen zouden moeten toezien op een toekomstig bestand tussen de strijdende partijen, waaraan hard werd gewerkt.

Vredesoperaties kunnen alleen succesvol zijn als er aan twee voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste dient er een bestand te zijn tussen de strijdende partijen. Er kan met andere woorden geen vredesoperatie zijn onder vrede of zijn minst een bestand, waaraan beide partijen zich gebonden weten. Ten tweede mogen de troepen die de vrede bewaren niet de indruk wekken dat zij partijdig zijn. Het aanbinden van de strijd is dus feitelijk onmogelijk, omdat men dan een partij wordt binnen een conflict.

Enclaves als ‘safe havens’

In Bosnië werd er niet zozeer een bestand gesloten, maar was er meer sprake van een broos evenwicht tussen de strijdende partijen. Dit gaf de V.N. de kans om troepen te stationeren in de conflictgebieden. In het oosten van Bosnië lagen drie enclaves van Bosnische moslims, die waren omsingeld door de Bosnische Serviërs. De enclaves werden uitgeroepen tot ‘safe havens’ (veilige havens), een toevluchtsoord. Srebrenica was een dergelijke enclave en er werden in deze veilige havens V.N.-troepen gestationeerd.

Srebrenica was niet alleen een veilige haven voor de burgerbevolking, maar tevens voor de milities van de Bosnische moslims. Deze veilige havens waren ideaal als uitvalsbasis voor deze milities – zij konden een snelle uitval plegen en vervolgens zich terugtrekken achter de bescherming van de V.N.-troepen. In Srebrenica was een zeer actieve militie actief onder leiding van Nasir Oric, die zeer veelvuldige en wreedachtige acties uitvoerde tegen de burgerbevolking in de omliggende Servische dorpen.

Srebrenica onverdedigbaar

De Nederlandse V.N.-troepen in Srebrenica zaten in een erg ongunstige positie. Srebrenica ligt in een komachtig dal, waarvan de omringende bergen werden bezet door de Serviërs. Het was ook gemakkelijk om Srebrenica van de buitenwereld af te snijden, omdat er maar één weg naartoe leidde, die dwars door Serviërs gecontroleerd gebied ging. Deze positie maakte Srebrenica tot een weinig benijdenswaardige plek – afgezien van Nederland was er dan ook geen enkel land bereid om er troepen te plaatsen.

De situatie verslechterde begin 1995 ernstig. De islamitische milities bleven vanuit Srebrenica terreur uitoefenen en dat wekte de wrevel op van de Serviërs. De Serviërs werden steeds vastbeslotener om de enclaves op te doeken en wraak te nemen. Ondanks de waarschuwingen van de V.N., dat de Serviërs voorraden en troepen verzamelden voor een offensief tegen Srebrenica, wilde de regering van de Bosnische moslims de bevolking niet evacueren. Toen de Serviërs in juni 1995 het dal blokkeerden was het te laat.

De val van Srebrenica

Begin juli 1995 zetten de Serviërs de aanval in op de volledig omsingelde enclave. Zowel de Nederlandse V.N.-troepen als de burgerbevolking zaten als ratten in de val. Eerder dat jaar dreigden de Serviërs al V.N.-waarnemers in gijzeling te nemen als de eenzijdige bombardementen tegen de Serviërs niet zouden stoppen. Van buitenaf viel dus geen hulp te verwachten, aangezien de V.N. niet haar partijdigheid in Bosnië wenste te verliezen door te bombarderen en daarmee openlijk in conflict met de Serviërs te komen.

De ongunstige positie van de Nederlandse stellingen en de Servische overmacht maakte elke weerstand nutteloos en al spoedig maakten de Serviërs zich volledig meester van de enclave. Zowel de burgerbevolking als de Nederlandse troepen waren nu volledig afhankelijk van de genade van de Servische overwinnaars. Ze voerden vrouwen en kinderen af naar het gebied van de Bosnische moslims, terwijl zij de mannelijke bevolking oppakten om - naar later bleek - ze massaal te doden. De Nederlandse troepen mochten vertrekken.

Conclusie

Een vrede kan alleen stand houden als beide partijen daarmee instemmen. Het doel van een vredesoperatie is om het conflict als het ware te bevriezen in een stabiele situatie, waarna er kan worden gewerkt aan de duurzaamheid van de vrede door de partijen te scheiden. Vrede kan echter alleen werkelijk duurzaam zijn als beide partijen afzien van geweld. Een vredesmacht kan geen veiligheid garanderen of geweld voorkomen, maar hoogstens een drempel opwerpen voor het gebruik van geweld.

De burgerbevolking van Srebrenica werd het slachtoffer van etnische zuivering, omdat beide partijen zich niet hielden aan het bestand. De milities van de Bosnische moslims in Srebrenica voerden terreurcampagnes tegen de Servische bevolking in de omgeving, terwijl de Bosnische Serviërs een frontale aanval uitvoerden op de enclave vol Bosnische moslims met het oogmerk om deze etnisch te zuiveren. In een situatie, waarin de strijdende partijen niet bereid zijn tot het nakomen van afspraken, kan een vredesmacht niets uitrichten.

Van Oldenbarneveld Denktank Nieuw Rechts, 17 juli 2005

 


Promoveren op fiscale taboes


Ex-staatssecretaris van Eijk valt beleid voorganger aan in proefschrift

ROTTERDAM - Steven van Eijk, oud-staatssecretaris van Financiën, hekelt tijdens zijn promotie het beleid van voorganger Vermeend. Die zit in de promotiecommissie.

De hypotheekrenteaftrek moet weg, de vermogensrendementsheffing eveneens en het Centraal Planbureau kijkt naar de verkeerde grootheden om beleidsmaatregelen door te rekenen.

Opmerkelijke uitspraken voor een staatssecretaris van Financiën. Steven van Eijck is dan ook geen staatssecretaris meer. Hij was het voor de LPF tijdens Balkenende-I. Nu promoveert hij op de inkomensgevolgen van de laatste belastingherziening. Geestelijk vader Willem Vermeend verbijt zich in de promotiecommissie.

Van Eijck verdedigde dinsdag in Rotterdam zijn proefschrift Het vermogen te dragen. Het voornaamste mikpunt hierin is de vermogensrendementsheffing. Deze heffing is het paradepaardje van Willem Vermeend, die in 2001 staatssecretaris van Financiën was. Vermeend bedacht dat de belastingbetaler 30 procent moet betalen over een fictief rendement van 4 procent.

De belasting van Vermeend is Van Eijck altijd een doorn in het oog geweest. 'We zeggen tegen een belegger die bijvoorbeeld eerst 80 duizend euro had en nu nog maar 60 duizend: Wilt u belasting betalen over 70 duizend euro, want dat is uw gemiddelde vermogen', verklaarde hij dinsdag.

Tijdens zijn staatssecretariaat heeft Van Eijck vergelijkbare uitspraken gedaan over de belasting van Vermeend en dat kwam hem op een spoeddebat te staan. Destijds moest hij zijn woorden terugnemen. Tijdens zijn promotie herhaalt hij dat de beste vermogensbelasting een vermogenswinst belasting is, en niet een vermogensrendementsheffing.

Willem Vermeend was dinsdag aanwezig, nu als hoogleraar in de promotiecommissie. Dat hij, na al die jaren, nog steeds niet is gediend van een aanval op zijn belastingstelsel, steekt hij niet onder stoelen of banken. Vermeend beschouwt de belastinghervorming 2001 als het levenswerk van hemzelf en minister Zalm van Financiën. Hij vroeg de promovendus of hij het nut van zijn onderzoek wilde aantonen.

Van Eijcks onderzoek bevindt zich op de grens van wetenschap en beleid. Het merendeel van de vragen die de oud-staatssecretaris moest beantwoorden had hierop betrekking. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een ex-bewindspersoon promoveert op het terrein waarop hij politiek actief is geweest.

Van Eijk had zijn verbale vermogens nodig om de soms ijzige stemming te keren.

Behalve Van Eijck en Vermeend was ook staatssecretaris nummer drie aanwezig, de huidige Joop Wijn (CDA). Hij liet zich wijselijk niet uit over de inhoud van het proefschrift. Dit jaar moet hij de Wet Inkomstenbelasting 2001 evalueren.

Van AD-verslaggevers Ferry Haan Kees van Nieuwamerongen, AD 9 maart 2005


'Nederland lijdt aan zelfbedrog'

AD  09-03-2005

Menno Schenke

Vandaag begint de 70ste Boekenweek, die is gewijd aan de vaderlandse geschiedenis. Daar heeft dichter, schrijver en polemist Gerrit Komrij wel het een en ander op aan te merken.

Gerrit Komrij kun je nooit verwijten dat hij om de hete brij heen draait. Lees zijn nieuwe boek Gouden woorden, een bundel columns over onze geschiedenis sinds de moord op Pim Fortuyn. Over de vier miljoen die keken naar de finale van Idols: 'Eventjes dacht ik dat Nederland één pedofielennest was geworden.'

Over de minister-president: 'Achtereinde van een ezel. Dat is wat je krijgt als je Balkenende uit het Engels terugvertaalt.' Dat andere vroomhoofd uit de regering, minister Donner van Justitie, krijgt eveneens vleiende kwalificaties mee: 'lidmaat, fundamentalist en lakei'.

De minister van Onderwijs wil een canon met de hoogtepunten uit de vaderlandse geschiedenis invoeren die iedereen op school zal moeten leren. Gerrit Komrij, bijna 61 en al 20 jaar wonend in Portugal, kan een rilling niet onderdrukken: ,,Ze hebben de afgelopen 20 jaar met grote vaart het onderwijs in de geschiedenis afgeschaft. Nu zijn de mensen allemaal de kluts en hun houvast kwijt en moet er ineens weer een canon zijn. Net zomin als ik het de taak van de politiek vond om dat af te schaffen, vind ik het de taak van de politiek om het weer in te voeren. Het wordt tijd dat de historici zeggen: dat bepalen we zelf wel.

,,Als het vak geschiedenis op school niet was afgeschaft, hadden we geweten wat onze identiteit is: je verleden, je wortels, en de vormgeving van je eigen tijd en literatuur. Als we die netjes hadden bewaard, was niet iedereen zo verschrikkelijk op hol geslagen. Zo'n canon heeft meer te maken met bestsellerslijsten of een Top Tien dan met wat juist zo fascineert in een geschiedenis: er kan een oorlog ontstaan doordat er ergens een mus van het dak valt. Iets heel precairs met enorme gevolgen. Dat besef verdwijnt met dit lijstjesgedoe.''

Gouden woorden is een vrolijk boek met een sombere ondertoon, Komrij wil 't best toegeven. ,,Ik ben niet optimistisch over hoe alles wordt opgelost, maar ik ben zelf een onverbeterlijk lachebekje. Ik lijd er niet onder.''

Politiek? Hij moet er niets van hebben. ,,We hebben toch een heel gek kabinet? Allemaal gereformeerde traditie. Het lijkt zo'n watersnoodkabinet uit de jaren 50, zo'n gaat u maar rustig slapen-kabinet. De dijken zijn gebroken en als het water is gezakt, komt alles in orde. Er bestaat hier een enorme tegenstelling tussen de maatschappij die sterk is opgeschoven en mondiale realiteiten heeft leren kennen en een kabinet, dat nog steeds op een zwartgelakte herenfiets naar het werk gaat.

,,Het kabinet-Balkenende is er niet helemaal uit vrije democratische wil gekomen, maar eerder uit een schokreactie. Bij normale democratische ontwikkelingen zouden er nu eigentijdser mensen hebben gezeten. Je ziet hoe Nederland ook graag met schokreacties teruggaat naar het verleden. Hoe blij we niet waren met die tsunami-inzameling, die weer een ouderwetse Mies Bouwman-avond opleverde.

,,Hoe verheugd gooiden we vorige week sneeuwballen... Het liefst zouden we willen schaatsen en Elfstedentochten houden, met de geheime gedachte eronder dat er gelukkig nog dingen zijn waar geen Turk of Marokkaan aan te pas komt. Die gereformeerde types in dit kabinet hebben ons natuurlijk ook dit idee van Hollanders onder elkaar geleverd. Zelfs katholieke types dragen eraan bij: vergeleken met Maxime Verhagen lijkt Dries van Agt een moderne premier. Nee, Nederland lijdt aan zelfbedrog, we blijven onszelf graag iets op de mouw spelden.''

Komrij pleit ervoor dat onze geschiedschrijving meer aansluiting zoekt bij de wereldgeschiedenis. ,,Vaderlandse geschiedenis is op zich al iets belachelijks", vindt hij. ,,Je kunt onze historie ook in een Europees verband zien. We hebben op school lang geschiedenis geleerd onder de doem van de saamhorigheidsgedachte van na de Tweede Wereldoorlog. Je had niet door dat het voor deel politieke propaganda was, want dat is, in elk land, vaderlandse geschiedenis altijd. Jouw identiteit en burgerschapsgedachte staan in dienst van je politieke streven. Die opvatting is aan herijking toe.

,,Hoe het zal aflopen? Ik weet het niet. Deze ministers zijn niet crisisbestendig, maar naïef en ze kijken hulpeloos en verdwaasd rond als er iets gebeurt. We hobbelen internationaal braaf achter Amerika aan. Maar wel allemaal op z'n Nederlands, een beetje met mits, een beetje met maar, zonder van enig eigen inzicht blijk te geven.''


Gerrit Komrij: Gouden woorden. De Bezige Bij, €14,90.


'Nederlands in grondwet symbolisch'

 
Uitgegeven op 31 januari 2005 om 11:09 uur

De Nederlandse taal vastleggen in de grondwet is vooral symbolisch van aard. Dat zegt directeur Peter Smulders van het Genootschap Onze Taal. De Telegraaf meldde maandag dat het CDA en de ChristenUnie de taal ter bescherming 'stevig willen verankeren' in de grondwet. "Het laat wel zien dat Nederlands de voertaal is in dit land en dat wij daar voor kiezen," zegt Smulders, "en dat is een goede stap."

Op basisscholen in Rotterdam wordt vanaf de eerste klas Engels gegeven, zegt CDA-Kamerlid Jan de Vries in de krant. "Dat vind ik ongewenst." Volgens Smulders is de discussie niet van vandaag. "Tien jaar terug was er eenzelfde discussie over Engels in het onderwijs," zegt hij, "toen was het nog hypothetisch van aard. In de laatste vijf jaar is veel veranderd." Volgens Smulders is de vraag nu wel concreet.

De directeur van het genootschap denkt niet dat het Nederlands te klein is om op den duur te overleven. Hij spreekt van een 'middelgrote taal'. "Mensen vergeten dat nog al eens. Het is een mythe die mensen in stand houden die Engels als voertaal willen in Nederland. Maar in Frankrijk en Duitsland zal men ook echt geen Engels gaan spreken." Het Nederlands bezet volgens Smulders de 32e plaats op de lijst van zesduizend talen die in de wereld gesproken worden.

De vereniging Genootschap Onze Taal werd in 1931 opgericht door puristen die zich zorgen maakten over het aantal Duitse woorden in de Nederlandse taal. Het genootschap noemt zichzelf een podium voor taalliefhebbers en belangstellenden.

 


Geen plek voor congres Nieuw Rechts,

politieke vrijheden tellen niet

Een hotel en een restaurant in Rotterdam hebben geweigerd onderdak te verlenen aan een congres van de partij Nieuw Rechts dat zondag zou plaatsvinden. De partij dreigt nu als protest de straat op te gaan door het congres zondag voor het Rotterdamse stadhuis te houden. Dat stelde de partijleider Michiel Smit zaterdag.

Nieuw Rechts wilde op het congres, waarop ook de voorman van de Belgische partij Vlaams Belang Filip Dewinter zou komen, een actieprogramma presenteren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. In eerste instantie boekte Nieuw Rechts daarvoor een zaal in het Rotterdamse Restaurant Plaswijck van het van der Valk-concern. Uit veiligheidsoverwegingen besloot de horecagelegenheid later echter af te zien van de zaalhuur.

,,Wij zijn vooraf door de partij niet goed geïnformeerd over de aard van deze bijeenkomst'', aldus een woordvoerder van Plaswijck. ,,We hebben er vanaf gezien omdat we de veiligheid van onze gasten, die voor ons altijd voorop staat, niet konden waarborgen.'' Partijleider Smit stelt echter dat het restaurant vooraf wel is geïnformeerd over de aard van de bijeenkomst.

De partij week op het laatste moment uit naar het hotel Holiday Inn in het centrum van Rotterdam maar ook dit hotel zag later af van de zaalhuur, zo bevestigde een woordvoerder van Holiday Inn zaterdag. Het hotel kon zaterdag niet ingaan op de reden van de afzegging.

Smit ziet de weigering van de horecagelegenheden als een aantasting van zijn rechten en wil de bijeenkomst daarom, bij wijze van demonstratie, zondag voor het Rotterdamse stadhuis houden. ,,We hebben het recht om te vergaderen'', aldus Smit. ,,Er waren minstens 250 mensen naar de bijeenkomst gekomen. Nu heb ik geen andere keuze dan met deze mensen de straat op te gaan.''

De politie is niet op de hoogte van de plannen voor de bijeenkomst in het stadscentrum. Smit wil zich echter niet laten afremmen wegens het feit dat hij geen toestemming heeft voor het protest. ,,Dan hadden ze maar wat anders voor ons moeten regelen'', aldus de partijleider.

5 maart 2005


Bang België ziet af van EU-referendum

Nederland besluit vandaag of er een referendum komt over de Europese Grondwet, juist nadat België heeft besloten het niet te doen. Het zou extreemrechts, dat ageert tegen de komst van Turkije, in de kaart spelen.

BRUSSEL-- De Vlaamse partij Spirit is een warm voorstander van het referendum. Toch heeft ze haar beslissende stem voor een referendum over de Europese Grondwet ingetrokken, uit angst dat extreemrechts met het onderwerp aan de haal gaat.

Ook Nederland heeft kopzorgen over de vraag of een referendum over de Europese Grondwet straks wel over de Europese Grondwet gaat.

Een persbericht van de links-liberale partij in december had nog zo'n stoere toon: ,,Spirit gooit de handdoek niet in de ring tegen het VB.'' VB is de afkorting waarmee ook andere Vlaamse partijen aangeven dat er geen verschil is tussen het Vlaams Blok en haar opvolger, het Vlaams Belang. Maar met name bij de liberalen en christen-democraten wordt er toch wel wat gelonkt naar deze electoraal zo succesvolle partij.

Spirit doet daar niet aan mee, wilde ze maar zeggen. Toch heeft het Vlaams Belang haar indirect schaak gezet. Spirit had de mening van de Belgen over de Europese Grondwet graag gehoord, maar niet als de volksraadpleging het vehikel wordt voor een haatcampagne tegen Turkije als kandidaat-lid van de Europese Unie.

,,Ik wil mijn politieke houding niet laten verkrachten door het VB'', zei Spirit-voorzitter Geert Lambert. Maar de andere Vlaamse liberalen, die van de VLD, voelen zich in de steek gelaten. ,,Nu kunnen mensen eindelijk eens zelf beslissen, en dan gaat het weer niet door'', aldus de partij van de Belgische premier Guy Verhofstadt. De sociaal-democraten van de SP.A, met wie Spirit bij de afgelopen verkiezingen eensgezind optrok, halen echter opgelucht adem. Zij waren toch al tegen, evenals de Waalse socialisten.

In Vlaanderen rees gisteren de vraag of Spirit zich nu heeft laten inpakken door het Vlaams Belang. Is de partij niet mans genoeg om het opportunisme van haar tegenstanders met een eigen sterk betoog te weerstaan? 

NEDERLAND- Maar ook in Nederland heerst grote twijfel over de vraag of een referendum over de Europese Grondwet wel hout snijdt.

De grootste twijfelaar is momenteel de fractie van de VVD in de senaat, waar vandaag hoofdelijk over de kwestie wordt gestemd. Volgens de partij gaat het adviserende en niet-bindende karakter van het referendum verloren door het feit dat sommige partijen de burgers nu al beloven dat ze de uitslag zullen naleven. Dan zou het referendum in feite dus wel degelijk bindend zijn, concludeert de VVD.

VVD-leider Van Aartsen kwam ook nog met een idee dat in België mogelijk de impasse tussen Spirit en het Vlaams Belang had kunnen doorbreken: Organiseer een apart referendum over de toetreding van Turkije tot de EU. Dan zou de angel er uit zijn bij het referendum over de Grondwet.

Maar tegenstanders van het referendum, waaronder senator Middelkoop van de ChristenUnie, stellen dat er zo veel onderwerpen zijn die het publiek eenzijdig kunnen beinvloeden: De euro, de samenstelling van de Europese Commissie, de vergoedingen voor europarlementariërs.

Dat impliceert dat de Europese Grondwet te ingewikkeld zou zijn voor een volksraadpleging. In elk geval ingewikkelder dan die ene centrale vraag, mocht het doorgaan: ,,Bent u voor of tegen een Europees grondwettelijk verdrag?

Het laatste bericht is dat de VVD haar aarzelingen overwonnen heeft zodat in Nederland gelukkig toch een referendum gehouden wordt in mei of juni van dit jaar.

door Wouter Bax
2005-01-25 Trouw


Weer "politieke moord" in België ?


Officieel is de Antwerpse liberale politicus Ward Beysen gestorven door een “wanhoopsdaad” in de vijver van Fort VI in Wilrijk nabij Antwerpen.

Als je de reacties leest op dit overlijden krijg je een andere kijk op het gebeuren.
Echte vrienden en kennissen van Beysen, geen gelegenheidsvrienden voor een politiek benoemde job, vonden dat er de laatste weken aan Ward niets mis te zien was. Hij was nog combatief om er bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar nog eens hard tegenaan te gaan in een politieke constructie met het Vlaams Belang van Filip Dewinter en mogelijke anderen.

Beysen was de eerste gewezen minister die het "cordon sanitaire" in vraag stelde. Voor sommigen was dit een stap te ver. De socialisten zouden van de "vleespotten" verdwijnen. Duizenden socialistische benoemden zouden in ademnood komen. Het koningshuis zou niet meer veilig zijn in zijn grootste stad, enz …
Beysen zou dus mee aan de basis kunnen liggen van een machtsgreep van het Vlaams Belang in de grootste stad van Vlaanderen, de economische hoofdstad van België.

Nu de Belgische staat op zijn laatste benen loopt, zal het regime - dit is niet noodzakelijk de regering, wel de belangengroepen die alles te verliezen hebben bij het opdoeken van de staat België - er alles aan doen om dit te vermijden. Hiervoor zijn alle middelen goed, tot moord en doodslag. Voor veiligheidsdiensten is het opzetten van een politieke moord via een zgn. "wanhoopsdaad" of een "verkeersongeluk" een kleinigheid. De uitschakeling van Ward Beysen kan ook een signaal zijn aan anderen (Coveliers, De Decker, De Wever, enz ...) om niet te ver te gaan met coalities met het Vlaams Belang.

België heeft een traditie om politieke moorden onopgelost te laten : Julien Lahaut, de bende van Nijvel met zijn 28 doden, André Cools, de dynamitering van de Ijzertoren, enzovoorts. Misschien zou een Nederlandse onderzoeksjournalist hierover eens een boek kunnen schrijven.

 

Daniël Ortega 

Antwerpen, 16 januari 2005


    Gelukkig nieuwjaar
   
    Pamela Hemelrijk
   
We leven weer in feodale tijden en het kiezersvolk mag de elite bewieroken, 
totdat die het kabinet laat vallen.
   
22 december 2004
   

    'Zal ik jou eens wat vertellen?' zei een Doorgaans Zeer Welingelichte Bron in november tegen me. 'In januari, uiterlijk februari 2005, valt dit kabinet.' 'No kidding?' zei ik. 'Zit dat nu al in de pijpleiding? Is dan alles in dit land doorgestoken kaart? Zelfs een kabinetscrisis?' 'Wait and see', zei de Doorgaans Zeer Welingelichte Bron. 'Het kabinet heeft voorlopig uitstel van executie gekregen omdat Bernhard op sterven ligt. Onze Kunnegin wenst haar staatsbegrafenissen namelijk niet verstoord te zien door bonje op het Binnenhof. Ze was enorm pissig dat de regering Balkenende-I de euvele moed had te sneuvelen op de dag dat Claus ter aarde werd besteld. Het wachten is dus op het fiat van de Majesteit. Zodra de oude losbol eenmaal ten grave is gedragen, met veel marsmuziek en wekenlang geweeklaag in de media, dan gaat het licht op groen en de stekker eruit. Let op mijn woorden.'


Dranghekken

    Ik geef het maar even door, dan kunt u in januari checken of het klopt. Het zou me niks verbazen als het klopt. Het is niet zo moeilijk de toekomst te voorspellen in een land waar de politieke elite een diepe minachting koestert voor het kiezersvolk, en zich steeds meer opstelt als een bondgenoot van de monarchie. In feodale tijden waren het de graven en de baronnen die hun jonge dochters uithuwelijkten aan het koningshuis om hun positie te verbeteren, nu zijn het ministers die dat doen. Het volk moet zich ondertussen achter dranghekken onledig houden met het bewieroken van een verwende Pruisische landjonker, die zich een weg naar de top had gebaand door zichzelf uit te huwelijken aan een koningsdochter die wegens haar geringe sex appeal niet al te kieskeurig kon zijn. Nee, we hebben geen moer meer te vertellen. Het feodale tijdperk is weer helemaal terug.


Kaartenhuis

    Je hoeft waarachtig geen politicoloog te zijn om in te zien dat alle gevestigde partijen, inclusief hun godmother Beatrix, er groot belang bij hebben dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Want stel je toch eens voor dat Geert Wilders nog twee jaar de tijd krijgt om daadwerkelijk een nieuwe partij op te richten! Hij is nu al in zijn eentje goed voor 29 zetels! Hirsi Ali heeft natuurlijk al lang bedacht dat ze veel meer kan uitrichten als ze de VVD laat barsten en ook voor zichzelf begint. Samen kunnen die twee de gevestigde partijen zo goed als wegvagen, met de monarchie erbij! Het hele kaartenhuis wankelt weer, net als in 2002. Het is dus zaak om nieuwe verkiezingen uit te schrijven zolang Wilders en Ali nog ernstig in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. Je moet het ijzer smeden als het heet is.
   

Media 

    De gezagsgetrouwe media helpen ondertussen een handje door Wilders en Hirsi Ali zo zwart te maken als ze kunnen. Niet Mohammed B., maar Hirsi Ali heeft eigenlijk de dood van Theo van Gogh op haar geweten, als ik het goed begrijp. En in Kopspijkers is Wilders nu al weken het grote mikpunt van spot. Een man die zijn beroep niet kan uitoefenen omdat hij voor zijn leven moet vrezen, die is voor Kopspijkers het ideale doelwit om in de zeik te nemen, en af te schilderen als een geblondeerde mafkees die zeurt om een andere stoel in de Kamer. Ja Spijkerman, het is om je kapot te lachen. Ik zie nu al reikhalzend uit naar de moppen die jullie over hem gaan tappen als hij straks door een moslimfundamentalist is neergeknald.

    Ik wens u allen een gelukkig nieuwjaar. U zult het nodig hebben.

 

Deze column staat ook in Metro


 

 

terug naar thuisblad van Heemland

 

 

mail:  heemland@heemland.nl